The Color Purple

Oprah Winfrey debuteert als actrice in The Color Purple

Eén - vrijdag 8 april om 22:32

© TVN
Oprah Winfrey is vooral bekend van haar talkshow. Voor ze haar eigen talkshow kreeg timmerde Oprah al aan de weg als actrice. The Color Purple is haar filmdebuut.

Ze had het slechter kunnen treffen: Oprah maakt haar acteerdebuut in een film van topregisseur Steven Spielberg.

The Color Purple

The Color Purple vertelt het verhaal van Celie (Whoopi Goldberg). Zij leidt in de jaren 30 een zwaar leven in de zuidelijke staten van Amerika.

Als ze pas dertien is dwingt haar strenge vader Celie te trouwen met de al even harteloze Albert (Danny Glover). Celie moet haar kersverse man 'Mister' noemen, zo streng is hij.

Van liefde is geen sprake: Albert ziet Celie meer als een soort huishoudster. Hij snauwt haar af, misbruikt haar en zoekt zijn vertier ondertussen buiten de deur.

Een van zijn minnaressen is de blueszangers Shug (Margaret Avery). Zij komt op een gegeven moment zelfs bij Albert en Celie wonen. Dat klinkt niet fijn, maar Celie is blij met Shug: van haar leert ze van zichzelf te houden. 

Ook Sofia (Winfrey) helpt Celie zich tegen de gemene Albert te verweren.

Oprah Winfrey

Met The Color Purple verfilmde Steven Spielberg het gelijknamige boek van Alice Walker. De Nederlander Menno Meyjes tekende voor het scenario. 

Dat ging hem goed af: hij sleepte een Oscarnominatie in de wacht. Naast de nominatie voor het scenario kreeg de film nog tien andere nominaties. Ook Oprah werd genomineerd, in de categorie beste vrouwelijke bijrol.

Meer over