The Danish Girl

Eddie Redmayne wil een vrouw zijn

SBS 9 - dinsdag 6 oktober om 20:30

© http://photo.orf.at
In 1926 ontdekt de Deense schilder Einar Wegener dat hij zich een vrouw voelt. Vanaf dat moment gaat hij als Lili door het leven.

De Britse acteur Eddie Redmayne is iemand die helemaal verdwijnt in zijn rollen. Zo won hij in 2015 een Oscar voor zijn vertolking van Stephen Hawking in The Theory of Everything, een rol waar hij ernstige rugproblemen aan overhield.

The Danish Girl

Een jaar later kreeg hij weer een nominatie. Deze keer voor zijn hoofdrol in The Danish Girl.

De film draait om het Deense schildersechtpaar Wegener: Einar (Redmayne) en Gerda (Alicia Vikander).

Als een van Gerda’s modellen niet komt opdagen, poseert Einar voor haar, in vrouwenkleren. Dat maakt iets in hem wakker dat al heel lang sluimerde: Einar is Lili, een vrouw die gevangenzit in het verkeerde lichaam.

De film laat zien wat die verandering met haar doet en hoe Lili een van de eersten is die een geslachtsverandering ondergaat, maar ook hoe Gerda haar onvoorwaardelijk blijft steunen, zelfs als dat betekent dat ze afscheid moet nemen van haar Einar.

Eddie Redmayne

Deze keer greep Eddie Redmayne naast de Oscar voor beste acteur. Zijn tegenspeelster ging wel met een beeldje naar huis: Alicia Vikander won de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol.

De schilderijen die je in The Danish Girl ziet zijn niet de echte schilderijen van de Wegeners. Het zijn ook geen een-op-een-reproducties.

Decorontwerper Eve Stewart en de Britse schilder Susannah Brough maakten hun eigen versies van de schilderijen. Dat was nodig, omdat Eddie Redmayne niet genoeg op Einar/Lili leek.

Meer over