The Deer Hunter

Robert De Niro in Vietnam

Veronica - vrijdag 24 juli om 20:30

© ARD-Filmredaktion, Veroeffentl.
Filmklassieker over drie vrienden die eind jaren 60 dienst nemen in het leger om in Vietnam te vechten. Als de gevechten zijn afgelopen, kunnen ze de oorlog niet loslaten.

Hollywood is doorgaans snel met films over gebeurtenissen die belangrijk zijn voor Amerika. De Vietnamoorlog is een uitzondering; het duurde een tijd voordat filmmakers dit gevoelige onderwerp durfden aan te pakken.

The Deer Hunter

Pas in de late jaren 70 kwamen de eerste Vietnamfilms uit, met Apocalypse Now als bekendste. Een jaar vóór die film maakte Michael Cimino The Deer Hunter.

Van de drie uur durende film gaat een derde over het leven van een aantal vrienden in een Amerikaans stadje. Het tweede deel gaat over hun ervaringen in Vietnamees krijgsgevangenschap.

Het slot van de film draait om hun ervaringen bij hun terugkeer in Amerika. Zo laat Cimino op indringende wijze zien wat voor effect een oorlog op een mens kan hebben, ook als die oorlog al lang is afgelopen.

Robert De Niro en Meryl Streep kregen Oscarnominaties voor hun rollen, Christopher Walken won de Oscar voor beste mannelijke bijrol.

Michael Cimino

Na het succes van The Deer Hunter was regisseur Michael Cimino hot in Hollywood. Productiemaatschappij United Artists gaf hem carte blanche voor zijn volgende project.

Dat bleek niet zo'n goed idee. Het ruim drieënhalf uur durende Heaven's Gate werd een flop van jewelste.

Wat heet: de film – die dik 40 miljoen dollar had gekost – leverde slechts 3,5 miljoen op. Het scheelde niet veel of Cimino had United Artists eigenhandig de nek omgedraaid: het bedrijf kon een faillissement maar net afwenden.

Meer over