The Departed

Matt Damon en Leonardo DiCaprio bespieden elkaar in The Departed

Paramount - zaterdag 4 maart om 22:20

© Warner Bros
Een jonge undercoveragent infiltreert in The Departed in de bende van maffiabaas Frank Costello. Tegelijkertijd gaat een jonge crimineel in opdracht van Costello undercover bij de politie.

Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) is net afgestudeerd aan de politieacademie als de politie van Boston hem een pittige opdracht geeft. Hij moet infiltreren in de bende van de gevaarlijke maffiabaas Frank Costello (Jack Nicholson).

The Departed

Het is de bedoeling dat Billy stukje bij beetje opklimt in die organisatie. Zo moet hij in The Departed Costello's vertrouwen winnen.

Tegelijkertijd verwachten Billy's bazen dat hij informatie verzamelt. Met die informatie wil de politie Costello oppakken en zijn bende oprollen.

Maar oude rot Costello is niet alleen levensgevaarlijk, hij is ook niet voor één gat te vangen. Hij voelt de hete adem van de wet al lang in zijn nek.

Hij neemt maatregelen om te zorgen dat de politie nooit meer weet dan hij: zijn protegee Colin Sullivan (Matt Damon) wordt Costello's mol binnen de politie.

Martin Scorsese

Twee verraders dus, daar kan Wie is de Mol? nog een puntje aan zuigen. Maar wie van de twee valt het eerst door de mand? En wat zijn de gevolgen als dat gebeurt?

Met The Departed won regisseur Martin Scorsese dan eindelijk zijn Oscar. De New Yorker was al zeven keer eerder genomineerd, maar nooit eerder mocht hij het beeldje ook echt mee naar huis nemen.

Eindelijk gerechtigheid dus, zeker omdat Scorsese, bekend van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en Goodfellas bekendstaat als een van de beste en invloedrijkste regisseurs van zijn generatie.

Naast de Oscar voor beste regisseur won The Departed ook die voor beste montage, beste scenario en beste film.

Meer over