The Man in the Iron Mask

Leonardo DiCaprio tegen Leonardo DiCaprio

RTL 7 - dinsdag 8 juni om 20:29

© MGM Home Entertainment
Met zijn dubbelrol in The Man in the Iron Mask laat Leonardo DiCaprio zien dat hij meer is dan een tieneridool.

Door het ongekende succes van de kaskraker Titanic groeit acteur Leonardo DiCaprio eind jaren 90 uit tot een ster. De acteur wil graag laten zien dat hij meer is dan een tieneridool met een knap gezichtje.

The Man in the Iron Mask

Met zijn dubbelrol in The Man in the Iron Mask krijgt DiCaprio de kans te tonen dat hij meer in zijn mars heeft. Die kans grijpt hij met beide handen aan. Leo is te zien als de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV én als de man met het ijzeren masker.

Het is een van de grootste mysteries uit de Franse geschiedenis: wie zit er achter het ijzeren masker? Lodewijk XI laat een man opsluiten in de Bastille wiens identiteit geheim moet blijven. De man moet de rest van zijn leven met een ijzeren masker voor zijn gezicht doorbrengen.

Zonnekoning

Lodewijk XIV mag dan de bijnaam De Zonnekoning hebben, hij is bepaald geen lieverdje. Hij regeert met harde hand.

De beroemde musketiers die zijn vader dienden, zijn allemaal vertrokken. Op een na: D'Artagnan (Gabriel Byrne) blijft de koning trouw.

Als de zoon van ex-musketier Athos (John Malkovich) omkomt, zweert hij dat Lodewijk daarvoor zal boeten.

Zijn oud-collega Aramis (Jeremy Irons) heeft wel een idee hoe ze wraak kunnen nemen. Hij is een van de weinigen die weet dat The Man in the Iron Mask Lodewijks tweelingbroer Philippe is.

Aramis' plan: tijdens een groot bal gaan Athos en Aramis met collega-musketier Porthos (Gérard Depardieu) Philippe uit de Bastille bevrijden. Daarna gooien ze Lodewijk XIV met het masker op in de cel.

Leonardo DiCaprio

The Man in the Iron Mask is losjes gebaseerd op de roman De burggraaf van Bragelonne van Alexandre Dumas. Hij baseerde dat boek weer op een bestaand mysterie: het is nog steeds niet bekend wie de man in het ijzeren masker was.

Wat men wel weet: het masker was eigenlijk niet van ijzer, maar van fluweel. Dat is toch een stuk comfortabeler.

Het masker dat Leonardo DiCaprio in de film draagt is trouwens ook niet echt van ijzer. Het is gemaakt van piepschuim.

 

 

Meer over