The Matrix

Keanu Reeves op zoek naar de waarheid

Veronica - zaterdag 4 januari om 20:00

© http://pers.vrt.be
In The Matrix is Keanu Reeves als Thomas Anderson werkzaam bij een softwarebedrijf. In zijn vrije tijd is hij meesterhacker Neo, die wordt gerekruteerd door Morpheus om de strijd aan te gaan tegen de machines die de mensheid beheren.

Computerhacker Neo denkt in The Matrix dat het leven niet klopt. Na een aanvaring met de autoriteiten wordt Neo benaderd door Morpheus (Laurence Fishburne), die overtuigd is dat Neo de uitverkorene is om de strijd met de machines aan te gaan. De mensen denken dat ze in een realistische wereld leven, maar dat is bedrog. Het is allemaal fictie en het is twee eeuwen later.

The Matrix

De wereld om Neo (Keanu Reeves) heen blijkt een computersimulatie te zijn. Morpheus leert Neo dat alles wat hij om zich heen ziet, nep is. De echte wereld is totaal verwaarloosd en wordt gedomineerd door machines. Morpheus helpt Neo om te ontsnappen uit de Matrix en de wereld te zien zoals hij is. In de strijd om de mensheid te bevrijden, komt Neo erachter dat de machines de mensen onder controle houden en dat hun lichaam dient als energiebron.

Filosofische blockbuster

The Matrix was een van de grootste succesen van het jaar waarin hij uitkwam en is daarnaast een van de succesvolste sciencefictionfilms ooit gemaakt. Maar wat The Matrix echt bijzonder maakt is zijn gelaagdheid, iets wat je niet zo snel van een commerciële film verwacht. De film verwijst naar de allegorie van de grot, een van de beroemdste passages uit het werk van Plato. 

Meer over