The New World

Colin Farrell wordt verliefd op Pocahontas in The New World

NET 5 - zondag 30 juli om 20:00

© RCV
The New World is een eigenzinnige verfilming van de legende van Pocahontas. Historisch niet altijd even accuraat, maar bij vlagen wel betoverend mooi.

Veel mensen kennen Pocahontas alleen van de gelijknamige Disney-tekenfilm. In The New World vertelt regisseur Terrence Malick (The Tree of Life, Badlands) haar verhaal op een heel andere manier.

The New World

Hij begint op het moment dat de Engelsen in 1607 voet aan land zetten in Amerika en daar de nederzetting Jamestown stichten.

The New World laat zien hoe de Britten hun eerste ontmoetingen met de Powhatan hebben, hoe beide groepen vooral verbaasd zijn over de ander, dat er wederzijds respect is.

Tegen deze achtergrond wordt kolonist John Smith (Colin Farrell) verliefd op Pocahontas (de destijds veertienjarige Q’orianka Kilcher). Het is vooral hun beleving waarop regisseur Terrence Malick de focus legt.

De tedere manier waarop zij elkaars nieuwe wereld leren kennen, is mooi in beeld gebracht.

Wie zich laat meevoeren door Malicks vertelstijl – hij richt zich meer op details dan op de verhaallijn – voelt eenzelfde betoverende onbevangenheid. Hij brengt de natuur en cultuur op bijna poëtische manier in beeld.

Terence Malick

Regisseur Terence Malick is niet de productiefste regisseur die er bestaat. The New World was pas zijn vierde film in 32 jaar. Zijn volgende film, The Tree of Life uit 2011, liet ook weer zes jaar op zich wachten.

Sindsdien zitten er kortere pauzes tussen zijn films: hij heeft er al vijf gemaakt daarna. Hij werkt momenteel aan The Way of the Wind een verhaal over Jezus. Een releasedatum is nog niet bekend.

Meer over