The Shining

Jack Nicholson is doodeng in The Shining

Paramount - zondag 17 december om 22:20

© TVN/Ale Kino/SAT1
Jack Nicholson is op z’n best in de horrorfilm The Shining. In deze klassieker verandert hij van een brave huisvader in een levensgevaarlijke psychopaat.

The Shining draait om schrijver Jack Torrance (Jack Nicholson). Als hij een baan aangeboden krijgt als opzichter in een hotel in de Rocky Mountains, neemt hij zijn hele gezin mee. Dit is maar goed ook, want in de koude wintermaanden zijn er geen gasten. 

The Shining

Na een fikse sneeuwstorm zitten Jack, zijn vrouw Wendy (Shelley Duvall) en hun zoontje Danny (Danny Lloyd) vast in het Overlook Hotel. Het is er goed toeven, dus op zich is dat niet eens zo erg. Zo heeft Jack lekker de tijd om aan zijn nieuwe boek te werken.

Het duurt in The Shining niet lang tot de eenzaamheid, de leegte en de stilte Jack op zijn zenuwen beginnen te werken. Hij ziet dingen die er niet zijn en uiteindelijk draait hij volledig door. En wat is er toch in kamer 237 gebeurd?

Ondertussen maakt ook de kleine Danny vreemde dingen mee in het Overlook Hotel.

Stanley Kubrick

Regisseur Stanley Kubrick zorgde er met zijn perfectionisme voor dat The Shining een absolute horrorklassieker is geworden. Hij ging daar alleen wel zo ver in, dat zijn acteurs er gek van werden.

Zo liet hij actrice Shelley Duvall een bepaalde scène maar liefst 127 keer spelen omdat hij niet tevreden was. Kubrick had ook een aparte manier om Jack Nicholson opgefokt te krijgen en te houden.

Hij zorgde ervoor dat zijn hoofdrolspeler twee weken lang alleen maar broodjes kaas te eten kreeg. Jack Nicholson heeft een hekel aan kaas.

Meer over