Jim Carrey woont in een heuse soap in tragikomedie The Truman Show

5 januari 2024 08:15 | kijktips | Door Judith Regeling

© Paramount Pictures
In de jaren 90 staat Jim Carrey vooral bekend als die knotsgekke acteur met het rubberen gezicht. In The Truman Show laat hij voor het eerst zien dat hij ook met serieuze rollen uit de voeten kan.

De altijd vrolijke Truman Burbank (Jim Carrey) leidt een perfect leventje in het idyllische dorpje Seahaven.

The Truman Show

Trumans wereldbeeld begint langzaam maar zeker te wankelen wanneer hem vreemde dingen beginnen op te vallen. Zo herkent hij in een voorbijganger zijn overleden vader en komt dezelfde auto wel heel vaak voorbijrijden.

Als er niet veel later een studiolamp vlak naast hem neervalt, komt Truman tot de ontdekking dat hij al zijn hele leven in een gigantische studio woont. Trumans hele leven is een soapserie, The Truman show, en al zijn dierbaren zijn acteurs.

Vanaf het moment dat hij dat weet is Truman vastbesloten te ontsnappen en zijn eigen leven te gaan leiden. Ver weg van de camera’s en zonder miljoenen tv-kijkers.

The Truman Show is een knap gemaakte tragikomedie die kritiek levert op de op hol geslagen wereld van reality-tv, en dat al in 1998.

Jim Carrey

Jim Carrey werd beroemd dankzij zijn rollen in komedie als The Mask en Ace Ventura: Pet Detective. In The Truman Show speelt hij zijn eerste serieuze rol. Carrey wilde die rol heel graag hebben: hij nam genoegen met een kleiner gage. In plaats van de 20 miljoen dollar die hij normaal toucheerde, kreeg hij voor deze rol 'slechts' 12 miljoen.

Meer over