The Usual Suspects

Kevin Spacey in Oscarfilm The Usual Suspects

RTL 7 - zaterdag 17 december om 22:34

© MGM Home Entertainment
The Usual Suspects is een onvergetelijke nagelkluiver. De film van regisseur Bryan Singer zit razend knap in elkaar – scriptschrijver McQuarrie verdiende er een Oscar mee. Ook Kevin Spacey kreeg een Oscar voor zijn rol.

Er is een grote ontploffing op een schip, waarbij vele slachtoffers vallen. Bij het politieonderzoek blijkt dat er 91 miljoen dollar aan drugsgeld aan boord was. Er zijn twee overlevenden en één van hen vertelt hoe het allemaal zo ver is gekomen.

The Usual Suspects

Tijdens een politie-line-up komen vijf 'bad guys' met elkaar in contact; ze zijn allen verdacht van betrokkenheid bij de kaping van een vrachtwagen. Terwijl ze wachten op de advocaat van één van hen, besluiten ze met zijn vijven nog één grote klapper te maken.

Dat gaat allemaal heel behoorlijk, totdat de schimmige onderwereldkoning Keyser Söze zich ermee gaat bemoeien.

Hoe het precies zit en wie Keyser Söze is, wordt aan het eind van de film pas duidelijk. Hiervoor is het wel zaak om gedurende de film op alle details te letten, want de kleinste aanwijzingen blijken essentieel te zijn voor de ontknoping. Daarmee is The Usual Suspects misschien wel de ultieme whodunit.

Benicio Del Toro

De line-upscène met The Usual Suspects was serieus bedoeld. Maar toen de acteurs na een dag filmen nog geen take zonder te lachen voltooid hadden, besloot regisseur Bryan Singer een compilatie te maken van de grappigste stukjes.

In een interview (te zien op de speciale editie van de dvd) vertelt Kevin Pollak dat Benicio Del Toro zo’n twaalf keer achter elkaar een scheet liet. Del Toro zelf beweerde dat ‘iemand’ een scheet liet, maar dat niemand wist wie.

Meer over