The Way Back

Loopt Jim Sturgess naar India?

Viaplay TV - dinsdag 22 december om 23:45

© © SPLENDID FILM KLEIN GMBH / MKNS
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapt een stel gevangenen uit een Siberisch strafkamp. Ze beginnen aan een lange tocht onder barre omstandigheden.

In 1942 weet een groep gevangenen uit een Siberisch strafkamp te ontsnappen. In The Way Back zijn daarmee zijn de ontberingen nog niet voorbij. Verre van: vanuit de goelag beginnen ze aan een barre tocht van ruim 6000 kilometer die hen onder andere naar India en Tibet voert.

The Way Back

Leider van de groep is Janusz (Jim Sturgess), een Poolse krijgsgevangene die weet hoe je in de wildernis moet overleven. Andere groepsleden zijn onder anderen de Amerikaanse soldaat Mr. Smith (Ed Harris); acteur Khabarov (Mark Strong); Valka (Colin Farrell), een meedogenloze Russische crimineel; de Poolse kunstenaar Tomasz; en Zoran, een Joegoslavische accountant.

Tijdens hun vlucht krijgen de mannen gezelschap van een Pools tienermeisje. Al is Irena (Saoirse Ronan) misschien niet wie ze zegt te zijn.

Om uit de klauwen van de communisten te blijven, moet de groep in The Way Back sneeuwstormen, ijskoude nachten, zonnesteken, zandstormen en eindeloze woestijnen trotseren.

Terwijl de een na de ander het loodje legt, blijven de overblijvers achter met de nodige gewetensvragen.

Waargebeurd?

The Way Back werd opgenomen in Bulgarije, Marokko en India en is losjes gebaseerd op het boek The Long Walk van voormalig legerofficier Slawomir Rawicz. Rawicz en zijn uitgever beweren dat het verhaal waargebeurd is, maar er zijn nogal wat vraagtekens bij die bewering te plaatsen.

Hoewel verschillende mensen claimen dat er in 1942 echt een groep gevangenen uit de goelag naar India ontsnapte, zijn daar tot op heden geen bewijzen voor gevonden. Dat maakt The Way Back niet minder indrukwekkend.

Meer over