True Grit

Jeff Bridges helpt bij een wraakactie in True Grit

Paramount - donderdag 27 juni om 20:30

© Paramount Pictures
In True Grit wil een veertienjarig meisje wraak nemen op de man die haar vader heeft vermoord.

Laat de gebroeders Coen een western maken en dit is wat je krijgt: een ijzersterke verfilming van de roman True Grit van Charles Portis.

True Grit

Jeff Bridges is heerlijk op dreef als de schietgrage, drinkende en bij vlagen behoorlijk onverstaanbare sheriff Rooster Cogburn. Hij neemt een opdracht aan van de veertienjarige Mattie (Hailee Steinfeld), die wraak wil op de man die haar vader heeft vermoord.

Samen met Cogburn en ranger LaBoeuf (Matt Damon) gaat Mattie op jacht naar deze Chaney (Josh Brolin).

Alle acteurs zijn goed, maar Jeff Bridges en debutant Steinfeld steken daar nog eens met kop en schouders bovenuit. Die prestatie leverde hen allebei een Oscarnominatie op.

True Grit werd in 1969 ook al verfilmd, toen als Rooster Cogburn met westernlegende John Wayne in de gelijknamige hoofdrol.

Hailee Steinfeld

Hailee Steinfeld was dertien jaar oud toen regisseurs Joel en Ethan Coen haar kozen om Mattie te spelen. Er hadden zich vijftienduizend meisjes aangemeld voor de rol.

Werken met een meisje van dertien was voor de Coen-broers lang niet altijd makkelijk. Van de kinderbescherming mocht Steinfeld bijvoorbeeld niet 's nachts werken omdat ze minderjarig was.

Lastig, want er zitten behoorlijk wat nachtscènes in True Grit. De broers wisten wel een oplossing: in die nachtelijke scènes is Mattie vaak maar gedeeltelijk in beeld. Daar zie je niet Hailee Steinfeld, maar een meerderjarige dubbelganger.

Meer over