Tussen kunst en kitsch

Jaap Polak krijgt een Chinese mythologische figuur onder ogen in Tussen Kunst en Kitsch

NPO 1 - donderdag 4 mei om 21:07

© AVROTROS
Expert Jaap Polak taxeert in deze aflevering van Tussen Kunst en Kitsch in het Scheepvaartmuseum een spekstenen beeld. Het stelt Han Xiangzi voor, een figuur uit de Chinese mythologie die onder meer wordt gezien als beschermheilige van de fluitisten.

Expert Jaap Polak taxeert in deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch in het Scheepvaartmuseum Amsterdam een beeld van speksteen uit de zeer vroege beeldhouwkunst van China. Afgebeeld is Han Xiangzi, een mythologische figuur die als een van de acht onsterfelijken aan het taoïstische pantheon werd toegevoegd. Han Xiangzi staat vaak afgebeeld met een dizi, een Chinese dwarsfluit van bamboe. Hij wordt dan ook beschouwd als de beschermheilige van de fluitisten.

Tussen Kunst en Kitsch

In het Museum Bonnefanten in Maastricht bekijkt Pieter Jorissen een schilderij van Willem Bastiaan Tholen. Hij was verwant aan de Haagse impressionisten en verwierf faam in de tweede helft van de negentiende eeuw. Tholen was gefascineerd door de natuur en groenschakeringen en schilderde veel landschappen.

Meer over