Tussen kunst en kitsch

Drie keer Escher in Tussen Kunst en Kitsch

NPO 1 - woensdag 18 mei om 20:34

© AVROTROS
In Kunstmuseum Den Haag taxeert Willem de Winter in Tussen Kunst en Kitsch drie prenten van de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher. Verder in deze aflevering een Engelse broche en oorknoppen en een oude Romeinse ring die gemaakt werd voor het graf.

In de jaren 30 experimenteerde Maurits Cornelis Escher uitvoerig met vlakvullingen en metamorfoses. In de prent Ontwikkeling 1 combineert de graficus zijn fascinaties in één afbeelding: een tegelpatroon dat in het midden verandert in een dans van zwarte en witte hagedissen. De intrigerende prent is een van drie Escher-werken die expert Willem de Winter deze week taxeert in Tussen Kunst en Kitsch.

Escher

De eigenaar die de prenten naar Kunstmuseum Den Haag bracht heeft ze van zijn vader, die bevriend was met Escher en de prenten cadeau kreeg. Naast een Ex Libris is er ook een prent die onderdeel uitmaakt van het werk Kleiner en kleiner. Hierin keren de hagedissen terug in een caleidoscopisch patroon met rode, witte en zwarte dieren van steeds kleiner formaat.

Meer over