TV Lab

Een golf van nieuwe programma’s stroomt deze week op Nederland 3 over het scherm in TV lab. Zitten er evenveel blijvertjes tussen als in de twee vorige seizoenen?

Het gaat in TV Lab om 19 Nederlandse en 5 buitenlandse probeersels, opgeborreld uit de breinen van creatievelingen die hopen dat hun ideeën aanslaan en de pilots een vervolg krijgen.

Kijker beslist mee
Daarover beslissen niet alleen de bazen van de publieke omroepen. Er is een kijkerspanel en ook thuis heeft u een stem. Via Twitter of de site Tvlab.nl kunt u uw mening kwijt over het gebodene en kunt u aangeven of een titel moeten blijven.

Greenroom
Vanuit een zogenaamde Greenroom gaan de presentatoren tussen de uitzendingen door direct in op de reacties. „Het mediagedrag van het publiek verandert”, meent Roek Lips, netmanager van Nederland 3, in het blad Spreekbuis. „Kenmerkend voor de veranderingen is dat we van eenrichtingsverkeer overgaan naar een dialoog.” Bij de start in 2009 was TV Lab nog een vreemde eend in de bijt. Veel kijkers moesten even wennen aan de experimentele programma’s die de bespelers van Nederland 3 een week lang op hen loslieten. Maar er zaten genoeg verrassende formats tussen om van een succes te kunnen spreken. Acht concepten, waaronder Comedy corner en Claudia op vrijdag, keerden, al dan niet in aangepaste vorm, terug op televisie. De tweede TV Lab-week leverde vorig jaar ook een rijke oogst op, met blijvertjes als Lipdub, Dr. Ellen, Upside down en Ze is van mij. In Duitsland (ZDF), België (VRT) en Slovenië (TV Slovenia) heeft het vernieuwende project inmiddels navolging gevonden. Wat zal er dit jaar uit het tv laboratorium blijven hangen? Het aanbod van vanavond is alvast veelbelovend:

  • 20.20 Kamer 9 (Tros) – Muzikanten mogen twee etmalen lang de deur niet uit voordat ze een nieuw muziekstuk hebben gecreëerd.
  • 21.15 RamBam (Vara) – Vijf tvmakers voeren op ludieke wijze actie tegen sociaal onrecht.
  • 21.50 Truman (BNN) – Winnaar van de TV Lab Kijkerspitch 2011. Twee teams proberen een sociale-mediaverslaafde, zonder dat hij het doorheeft, voor hun karretje te spannen
  • 22.30 Moordweek (Tros) – Er is een moord gepleegd. De politie zoekt het uit met de kijkers, die hun gouden tips dagelijks kwijt kunnen op Tros.nl, Twitter en Facebook.
  • 23.05 Take 10 (VPRO) - Clairy Polak leidt een tien minuten durende discussie over een actuele stelling tussen een voor- en tegenstander.
  • 23.25 German angst (BNN) – Hoe sla je een brug tussen verschoppelingen van een minderheid en bevoorrechte, ‘normale’ burgers?

Reageren