Unbroken

Het inspirerende levensverhaal van Louis Zamperini in Unbroken

VRT1 - zaterdag 17 juni om 21:25

© ftp://ftp.nova.cz/
Unbroken vertelt het ongelofelijke en waargebeurde verhaal van atleet Louis Zamperini. Met deze film maakt Angelina Jolie haar debuut als regisseur.

Al in 1957 kocht Universal Studios de filmrechten op het levensverhaal van de Amerikaanse atleet en militair Louis Zamperini.  Het zou nog ruim 60 jaar duren voordat Unbroken verscheen.

Unbroken

Tijdens de Olympische Spelen in Berlijn in 1936 wordt Louis Zamperini (Jack O’Connell) achtste op de 5000 meter. Na die prestatie stopt hij met atletiek.

In 1941 gaat Zamperini bij de luchtmacht. Twee jaar later stort het vliegtuig neer waarmee hij een verkenningsvlucht uitvoert.

Zamperini overleeft de crash en dobbert 47 dagen op zee voor hij wordt opgevist door de Japanse marine en overgebracht naar een krijgsgevangenenkamp. Daar staat hij tot de bevrijding in 1945 bloot aan marteling. Later keert Zamperini terug naar Japan om de bewakers die hem martelden te vergeven.

Angelina Jolie

Actrice Angelina Jolie maakt met Unbroken haar debuut als regisseur. Ze vertelt het levensverhaal van Louis Zamperini als een heldenepos. Dat levert een indrukwekkend spektakel op, maar het zorgt er ook voor dat de kijker weinig te weten komt over de mens achter de held.

Louis Zamperini maakte het succes van deze film over zijn leven niet meer mee. Hij overleed een paar maanden voor de première. Dat betekent niet dat hij de film niet gezien heeft. Angelina Jolie zocht Zamperini op in het ziekenhuis om hem een ruwe montage van Unbroken te laten zien.

Meer over