Wereldrecord vogelspotten

12 december 2018 12:22 | kijktips | Door Televizier

© Stijn Ghijsen / KRONCRV Stijn Ghijsen / KRONCRV Stijn Ghijsen / KRONCRV Stijn Ghijsen
Arjen Dwarshuis zocht een jaar lang iedere dag naar vogels. Zijn doel was het wereldrecord vogelspotten te verbreken. Dat stond op 6042 soorten. Van zijn missie is een documentaire gemaakt: Arjan’s big year.

In één jaar de wereld over reizen om zoveel mogelijk vogels te spotten: in vogelaarskringen heet het een ‘big year’. En dat is precies waarvoor Arjen Dwarshuis, de eerste vogelaar van BinnensteBuiten, in 2016 het programma verliet. Van zijn missie werd een documentaire gemaakt: Arjan’s big year.

Vogelsoorten

Arjans doel was het record van 6042 soorten verbreken. Daarvoor reisde hij naar veertig landen en kwam hij in allerlei gebieden terecht: van bergen tot regenwouden en woestijnen. Het werd een mooie reis, maar het was geen makkelijke opdracht. Er zijn namelijk steeds minder vogelsoorten. Naar schatting zijn er sinds het jaar 1500 zo’n 187 soorten uitgestorven. Arjan besteedt in zijn documentaire ook aandacht aan het slinken van vogelpopulaties wereldwijd.

BinnensteBuiten

Op het Indonesische eiland Sulawesi heeft vogelaar Arjan Dwarshuis een van zijn bijzonderste ontmoetingen. Hier spot hij namelijk een zeer zeldzame vogel: de maleo, ook wel het hamerhoen genoemd. Het is een van Arjans favoriete vogels. Nu hij deze heeft gezien komt hij weer een stapje dichterbij het verbreken van het wereldrecord vogels spotten. Het oude record stond op naam van Noah Strycker. In 2015 zag de Amerikaan 6042 van de naar schatting 10.400 vogelsoorten ter wereld. Of het Arjan lukt er meer te spotten is na de reguliere aflevering van BinnensteBuiten te zien in Arjan’s big year.

Meer over