Whiplash

Miles Teller slaat de blaren op zijn handen

CANV - vrijdag 5 juni om 21:20

© © Sony / MKNS
Een talentvolle jonge drummer krijgt het aan de stok met zijn docent. En dat levert flink wat vuurwerk op.

Drummen is zijn lust en zijn leven. Daarom kan Andrew (Miles Teller) zijn geluk niet op als hij wordt aangenomen op een prestigieus conservatorium in New York.

Hier vind je nog veel meer goede muziekfilms

Whiplash

Ineens loopt Andrew rond in een wereld waar hij niet de allerbeste drummer is. De muzikanten op de school zijn stuk voor stuk virtuozen.

Hij mag dan niet de beste of meest getalenteerde trommelaar op school zijn, toch ziet docent Fletcher (J.K. Simmons) in Whiplash wat in hem.

En dat is nogal wat: Fletcher is de bandleider van de belangrijkste jazzband van de school.

Eerst is Andrew nog invaldrummer. Als de eerste drummer het niveau – volgens Fletcher – niet aankan, schuift Andrew een plekje door. 

Fletcher drilt al zijn studenten keihard en nietsontziend. Ook Andrew moet eraan geloven: hij drumt tot bloedens toe en nog is Fletcher niet tevreden.

J.K. Simmons

Als middelbare scholier drumde Damien Chazelle in de jazzband op zijn school. Zijn ervaringen met de strenge bandleider boden hem inspiratie voor een korte film.

Een jaar later bouwde hij dat verhaal uit tot Whiplash. Met succes: met zijn speelfilmdebuut sleepte Chazelle meteen vijf Oscarnominaties in de wacht. J.K. Simmons won de Oscar voor beste mannelijke bijrol.

Voor de pas 29-jarige Chazelle was dat nog maar het begin: in 2016 won zijn tweede film, La La Land, zes Oscars. Met 32 jaar en 38 dagen is Chazelle de jongste winnaar van de Oscar voor beste regisseur.

 

Meer over