Keuringsdienst van waarde

Wit of bruin ei

Qua smaak is er tussen witte en bruine eieren geen verschil. Toch eten Nederlanders liever een bruin dan een wit. Hoezo? De Keuringsdienst wil ook weten waarom witte eieren in de supermarkt zoveel goedkoper zijn.

In Nederland hebben we witte en bruine kippeneieren. De Keuringsdienst van waarde had hier nogal wat vragen over en ging op onderzoek uit. Welke kleur eieren een kip legt, ligt aan het ras. Een kip met witte oorlellen legt witte eieren, eentje met rode oorlellen legt bruine. Qua smaak is er geen verschil.

Waarom?

De Keuringsdienst, bestaande uit verslaggevers Teun van de Keuken, Sofie van den Enk, Daan Nieber, Ersin Kiris, Marijn Frank en Maarten Remmers, onderzoekt het verschil tussen de twee soorten. Want waarom eten Nederlanders eigenlijk liever een bruin dan een wit ei? Ook gek: witte eieren kosten in de supermarkt veel minder dan bruine eieren. Het scheelt soms wel acht cent per stuk. Het team wil weten wat het prijsverschil tussen bruin en wit zo groot maakt.

Meer over: