You Only Live Twice

James Bond staat oog in oog met zijn aartsvijand Blofeld in You Only Live Twice

RTL 7 - zondag 26 november om 20:00

© United Artists Corporation
In You Only Live Twice, de vijfde film uit de reeks, gaat geheim agent James Bond naar Japan en ontmoet hij zijn aartsvijand Blofeld.

James Bondfilms zijn, zeker voor de liefhebber, eigenlijk bijna altijd leuk.

Roald Dahl

You Only Live Twice is niet de sterkste uit de reeks, maar er zijn twee personen die de film interessant maken. Een daarvan is hoofdrolspeler, Sean Connery. De tweede ligt iets minder voor de hand: Roald Dahl. De bekende kinderboekenschrijver schreef het script.

Hij liet bijna niets overeind van het originele boek van Ian Fleming. Behalve dan dat Bond naar Japan moet en zijn aartsrivaal Ernst Stavro Blofeld voor het eerst ontmoet.

Ondanks de medewerking van Dahl is het plot niet bijster sterk en worden niet alle verhaallijntjes even goed uitgewerkt. Wel trakteert de film ons op veel actie, special effects en prachtig aangeklede sets. En Sean Connery als 007 is sowieso de moeite waard, ook al leek hij voor dit deel iets minder gemotiveerd.

You Only Live Twice

Dr. No, de allereerste Bondfilm, moest het nog doen met een bescheiden budget. Voor You Only Live Twice hadden de makers flink meer geld te besteden.

Alleen al de set van de vulkaan waar Blofeld zijn hoofdkwartier kostte even veel als het hele budget van Dr. No. Kost wat, maar dan heb je ook wat: het gevaarte was zo groot dat je het van kilometers afstand kon zien liggen.

Meer over