Zomergastenfilm: All is Lost

Robert Redford strijdt tegen de elementen

In All is Lost raakt een man verdwaald op zee. Hij moet keihard bikkelen om te overleven. De film vertelt het verhaal van deze strijd tegen de natuur.

Eén acteur, bijna geen tekst, één decor en een simpel plot: met minimale middelen slaagt regisseur J.C. Chandor erin om een fascinerend drama af te leveren.

All Is Lost

All Is Lost speelt zich helemaal af aan boord van een zeilboot. De boot waarmee een man (Robert Redford) solo rond de wereld aan het zeilen is.

Op een dag wordt hij wakker met water in zijn boot. Al snel ontdekt hij waar het water vandaan komt: terwijl hij sliep is de zeilboot tegen een losgeslagen zeecontainer geknald.

De boot maakt water en is ook nog eens onbestuurbaar. Maar dat is nog niet alles: ook de navigatie- en communicatieapparatuur heeft het begeven.

En dan is er ook nog een zware storm op komst. Hoe houdt hij zich staande?

Lichaamstaal

All Is Lost leunt helemaal op de enige acteur: Redford. Op een paar zinnen aan het begint van de film na heeft de acteur ook nog eens geen tekst.

Met zijn lichaamstaal en gebaren weet de acteerveteraan – tijdens de opnames was hij 77 – de film te dragen. Hoop, angst, doorzettingsvermogen: het is allemaal van Redfords gezicht af te lezen.
De oude rot deed ook nog eens de meeste van zijn stunts zelf. Toch vond hij dat niet het zwaarste van de film. Redford vond het erger dat hij dag in dag uit tot op het bot toe nat en verkleumd was.

Meer over: