Anita Meyer over De Beste Zangers

24 Juni 2017 14:49 | muziek | Door Televizier

© SBS / Elvin

Anita Meyer schittert voor een tweede keer in De beste zangers; in 2011 deed ze ook al eens mee en won ze die editie. Samen met Dennie Christian, Tommie Christiaan, ­Kenny B., Tania Kross, Brace, Maan en natuurlijk presentator Jan Smit maken ze er ook dit jaar weer een groot muzikaal feest van op Ibiza.

Waarom zou je wél weer meedoen aan De beste zangers?

“Ik vond het de eerste keer al zo ontzettend leuk. Je wordt een beetje uit je comfortzone gehaald en het is zo anders om de liedjes van elkaar te zingen. Of een nummer dat degene die centraal staat bijzonder of mooi vindt. Daar komt bij dat ik al best een tijdje meeloop en me ook wel een beetje vereerd voel dat ze me vragen, naast al die jonge mensen. Maar het stemmetje doet het nog goed, dus…”

Jouw stem is in ruim veertig jaar geen spatje ­minder geworden. Hoe kan dat?

“Ik boet niet in aan kwaliteit, vind ik zelf. Dat komt ook omdat ik gewoon doorga en veel optredens heb. Niet roken, niet drinken en goed inzingen natuurlijk, want een stemband is een spier en als je er vol ingaat krijg je blessures. Ik moet soms wel lachen als mensen zeggen: wat zingt u nog goed. Zelf vergeet ik mijn ­leeftijd omdat ik energiek ben en van alles kan. Maar door anderen sta je er weleens bij stil dat je toch wat ouder bent. Als ze zeggen: ‘Goh, dat je dat allemaal nog doet’. Dat merkte ik ook wel op Ibiza met De beste zangers.”

Hoe was de sfeer op Ibiza?

“Heerlijk weer, prachtige locatie, een beetje zingen met een goeie band, fijne muziek, leuke mensen en een lekkere sfeer. Dat maakt allemaal dat het een leuk programma wordt. De karakters zijn heel verschillend maar je krijgt echt een band met elkaar. Bij Maan en Tommie zie je natuurlijk dat ze nog heel jong zijn. Die springen bij ieder dingetje omhoog. Ik ben wat rustiger, moet het allemaal eerst een beetje bekijken. Zo zit ik in elkaar.”

Wat is het grootste verschil tussen Anita Meyer nu en Anita Meyer toen ze doorbrak in 1976 met The alternative way?

“Toen was alles nieuw en was ik heel onzeker. Wat niet wil zeggen dat ik nu nooit meer zenuwachtig word als ik iets spannends moet doen. Maar ik heb het nu beter in de hand. Journalisten zeggen weleens: ‘Vroeger zei je niet zo heel veel, maar nu ben je niet te stoppen’, Haha.”

Aanvankelijk werd jou een grote internationale carrière voorspeld. Maar in 1992 nam je gas ­terug om meer tijd te kunnen besteden aan je kind. Als je terugkijkt, ben je tevreden over je carrière?

“Ja, ik ben tevreden. Zeker omdat we hits als Why tell me why afwisselden met mooie ballads. Ik heb waardering gekregen, Edisons, de Radio 5 Nostalgia Oeuvreprijs en veel meer. Maar ik heb vooral ook de dingen kunnen doen die ik graag wilde doen. Natuurlijk wil je in het begin graag internationaal succes. De platenmaatschappij zéker. We hebben het ook wel geprobeerd. Why tell me why was daar een uitgelezen nummer voor. In Engeland wilden ze dan bijvoorbeeld het intro eraf en dan moesten er sexyer foto’s komen. Maar zo bén ik helemaal niet. Dus daar had ik geen zin in. Je kunt een grote internationale carrière nastreven, maar ik denk dat je ook een beetje gelukkig moet blijven. En dat zie ik echt weinig bij internationale sterren, hoor.”

Nog even over De beste zangers. Deze week sta jij centraal. In 2011 verraste Lange Frans je door jouw megahit Why tell me why te zingen. Was er nu weer iemand die het aandurfde?

“Ja. Maar met Lange Frans was het indertijd een duet. Nu was het anders en ik was heel benieuwd wie het deze keer ging doen. En jij nu ook, want ik verklap het niet!”

De beste zangers •  20.25 uur, NPO1

Meer over