De 1ste halve finale van het Eurovisie Songfestival: bekijk en beluister alvast alle deelnemers

16 landen staan in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen. Nederland is als 14de aan de beurt. Maar tegen wie moeten we eigenlijk?

Op 6 mei om 21:00 uur barst het muziekgeweld los in Kopenhagen. 16 Europese landen nemen het dan tegen elkaar op in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Hier lees je in volgorde van opkomst wie onze concurrenten zijn. Onderaan deze pagina kun je de liedjes alvast beluisteren. Wat denk jij, maakt Nederland kans op een plek in de finale?

1. Armenië: Aram MP3 - You're not alone

You’re not alone begint als een gevoelige ballad en wordt daarna wat steviger. De afgestudeerde apotheker en presentator van het Armeense ‘Idols’ zingt heel vaak dat hij alleen is of dat jij niet alleen bent. Warm of koud worden we er niet van, wel een beetje slaperig. Wacht eens even, was die Aram geen apotheker?

2. Letland: Aarzemnieki - Cake to Bake

Ja, je ziet het goed: Letland zingt echt een liedje over het bakken van een cake. Infantiel is het woord dat als eerste te binnenschiet. Het zijn vrolijke types, deze Letten, met hun gitaar en viool, maar dat maakt dit nummer nog niet ­dragelijk. Het lied heeft trouwens een countryachtige vibe, maar lijkt verder gelukkig in niets op ‘onze’.

3. Estland: Tanja - Amazing

Van Estland naar Letland met ­blonde Tanja. Ze zingt dit dans­nummer goed en weet er tegelijkertijd heel ingewikkelde danspasjes uit te
persen. Knap werk. Amazing heeft maar één handicap: het heeft wel erg veel weg van Euphoria, het nummer waarmee Loreen in 2012 het liedjesfestival won. Of zou dat juist voordelig zijn?

4. Zweden: Sanna Nielsen - Undo

Voor even verlost van het Oost-Europese geweld zien we dat ­Zweden met Sanna een prima ­zangeres heeft gestuurd. Ze heeft
een mooie stem en zingt een stevige ballad. Dit lijkt een zekere finaleplek. Sterker nog, Sanna wordt zelfs getipt als mogelijke winnaar van het festival. Wij vragen ons wel af of Undo daarvoor genoeg pit heeft.

5. IJsland: Pollapönk - No Prejudice

Vrolijk, aanstekelijk, doch kinderachtig popliedje van vier wild rondspringende heren dat best eens kan aanslaan bij een groot publiek. In de voorronde droegen de mannen trainingspakken in verschillende kleuren, hopelijk is er voor de halve finale een groter kledingbudget. Hoe dan ook is de boodschap van No Prejudice heel positief.

6. Albanië: Herciana Matmuja - One Night’s Anger

Herciana zingt een ballad met ­klassieke invloeden waar we geen chocola van kunnen maken. Geen idee waar het couplet eindigt en
het refrein begint, en de stem van Herciana gaat na een tijdje irriteren. We kunnen ons niet voorstellen dat Europa voor dit lied zal vallen. Geen finaleplek voor Albanië.

7. Rusland: The Tolmachevy Twins - Shine

Terwijl Rusland de Sovjet-Unie in ere probeert te herstellen en Oekraïne in brand staat, zingt deze blonde tweeling een niemendallerig liefdesliedje. De jongedames wonnen in 2006 het Junior Songfestival maar winst in de volwassenen­competitie zal er voor deze tweeling niet in zitten. Daar is Shine veel te middelmatig voor.

8. Azerbeidzjan: Dilar Kazimova - Start a Fire

Mooie en indrukwekkende ballad die extra aan kracht wint door de aparte stem van Dilara. Dat de Azerbeidzjaanse toch echt in het Engels zingt, valt pas op na een paar minuten, maar een kniesoor die daarop let. Let ook op het gekke instrument dat een hoofdrol speelt in dit lied, de typisch Azerbeidzjaanse balaban.

9. Oekraïne: Maria Jaremtsjoek - Tick-tock

Het is oorlog in Oekraïne, dus het is de vraag of de iets te zonnebankbruine Maria überhaupt op het podium staat in deze halve finale. Maar als ze het doet, zal het haar laatste optreden zijn. Tick-tock is namelijk een heel beroerd nummer met onder andere de tekst: ‘Tick-tock, baby when you talk, talk talk, the rhythm of the clock’ enzovoorts. Rijmelarij van de onderste plank.

10. België: Axel Hirsoux - Mother

Bij de Waalse The Voice vonden ze Axel te fors om een popster te worden, maar gelukkig gelden zulke maatstaven niet bij het Eurovisie Songfestival. Het is wel moeilijk te voorspellen of de Belg de harten van Europa zal veroveren. Het lied is niet slecht, maar lijkt meer geschikt voor een musical. Hoe dan ook, van Nederland krijgt Axel ongetwijfeld ‘douze points’.

11. Moldavië: Cristina Scarlat - Wild Soul

Dit moet het allerslechtste nummer zijn van de hele halve finale. Wild Soul is vooral heel veel lawaai waarin maar moeilijk een melodie
te ontdekken valt. De met te veel volume zingende Cristina wordt als klap op de vuurpijl geflankeerd door vier wild dansende heren
in Moldavisch krijgerskostuum. En dat maakt de hele ervaring alleen maar surrealistischer. 

12. San Marino: Valentina Monetta - Maybe

Blijkbaar zijn zangeressen dun gezaaid in San Marino, want dit is de derde opeenvolgende keer dat Valentina de honneurs waarneemt. Zal ze met Maybe dan eindelijk de finale een keer halen? Misschien. Het is een middle-of-the-roadballad. Afgezaagd, maar te onopvallend om je aan te ergeren. En dat zou weleens in het voordeel kunnen werken van de sympathiek ogende Valentina.

13. Portugal: Suzy - Quero ser Tua (foto)

Hé, de Lambada! Of toch iets wat vreselijk veel lijkt op het nummer van Kaoma uit 1989. Zangeres Suzy heeft voor de gelegenheid haar kortste jurkje aangetrokken en danst er lekker op los. Haar achtergronddansers hebben enorme ­trommels meegenomen. Quero ser Tua is niet heel goed, maar wel ­energiek en misschien goed genoeg voor een plekje in de finale.

14. Nederland: The Common Linnets - Calm After the Storm

Onze eigen Ilse en Waylon doen met hun Calm After the Storm ook een gooi naar een finaleplaats. Ondanks alle kritiek over hun te rustige liedje, scoren ze in de peilingen niet onaardig. Het is dus even afwachten geblazen hoever ze gaan komen.

15. Montenegro: Sergej ÇetkoviÇ - Moj svijet

Na Nederland betreedt Montenegro het podium met deze ballad die is geïnspireerd op My Heart will go On van Celine Dion. Maar waar Celine nog een hoogtepunt bereikte, is dat voor de in zijn moerstaal zingende Sergej niet weggelegd. Toch heeft deze Balkan-ballad zijn charmes en schrijven we Sergej zeker niet af voor een volgende ronde. 

16. Hongarije: Kállay-Saunders - Running

Het laatste nummer van de eerste halve finale gaat over kinder­misbruik. Da’s bepaald geen vrolijke materie voor op een 'Songfestival’, maar we betwijfelen of iemand het in de gaten heeft. Running heeft een aanstekelijke beat en dito melodie en lijkt daarmee een zekerheidje voor de finale. András zien we terug op 10 mei.

Meer over:

Reageren