Bekijk alle optredens terug

De beste Nederlandse inzendingen op het Eurovisie Songfestival

4 maart 2020 14:22 | muziek | Door Televizier

© ANP Kippa
Jarenlang maakte Nederland geen enkele indruk op het Eurovisie Songfestival. Maar zie hier: de wederopstanding van Nederland op Europese muziekpodium in zes liedjes!

Dankzij de glorieuze overwinning van Duncan Laurence vorig jaar is het Eurovisie Songfestival in 2020 eindelijk in Nederland. Een feest dat voor songfestivalminnend Nederland voelt als verdiend na jaren waarin het Eurovisie Songfestival in Nederland steeds serieuzer werd genomen en de liedjes beter. Een uitzondering daargelaten, natuurlijk.

2013: Anouk

Na de bizarre vertoning van ‘Indiaan’ Joan Franka in de halve finale is Nederland het er in 2012 over eens: we moesten maar niet meer meedoen aan dat geldverslindende songfestival. Maar dan staat Anouk op. De rockster heeft een ‘killer song’ geschreven en wil ‘carte blanche’ naar het ESF. Daar kan de AVROTROS met de resultaten van de laatste jaren niets tegen inbrengen: Anouk gaat met Birds naar Zweden. Ze pakt met 114 punten de 9e plaats. De beste score sinds de 8e plaats van Marlayne met One good reason in 1999. We're back!

2014: Waylon en Ilse

Met het resultaat van Anouk komt het vertrouwen in het ESF terug in de Nederlandse muziekscene. Countrysterren Waylon en Ilse Delange bundelden hun krachten en reizen als The Common Linnets met Calm after the storm af naar Kopenhagen. De ballad valt in de smaak en Waylon en Ilse halen met 238 punten een tweede plaats achter Conchita – vrouw met de baard – Würst. 

2016: Douwe Bob

Na een kleine hapering in de stijgende songfestvallijn dankzij Trijntje Oosterhuis en haar Walk Along dat blijft hangen in de halve finale, stapt Douwe Bob het Eurovisiepodium op. Zijn zelfgeschreven oorwurm Slow Down bereikt een ietwat teleurstellende 11e plaats, maar we doen weer mee.

2017: O'G3NE

De zussen van O’G3NE wagen de sprong in 2017. Ze hebben alle vertrouwen in het door hun eigen vader geschreven Lights and Shadows. Net als Douwe Bob worden ze 11e, maar bereikten wel opnieuw voor Nederland de grote finale.

2018: Waylon

In 2018 denkt Waylon: ‘wat ik in 2014 met Ilse deed kan ik ook alleen, maar dan beter’. Met het stevige countrynummer Outlaw in ‘em heeft de Hollandse cowboy, in tegenstelling tot een deel van de Nederlandse pers, alle vertrouwen in een overwinning. Een plaats in de finale haalt hij, maar wordt dan wel 18e.

2019: Duncan Laurence

Na al die bekende namen die het goed doen, maar steeds net niet goed genoeg, gooit AVROTROS het over een andere boeg. Dankzij Ilse DeLange komt de omroep in contact met de relatief onbekende Duncan Laurence. Hij komt met Arcade op de proppen, een liedje dat alles in zich lijkt te hebben voor een glorieuze overwinning. Zou het dan eindelijk? Ja! Duncan Laurence wordt met 498 punten unaniem eerste op het 64e Eurovisie Songfestival in Israël.

2020: Jeangu Macrooy

Avrotros houdt vast een de nieuwe lijn en zet op 16 mei in eigen land de Surinaams Nederlandse Jeangu Macrooy op het podium van Ahoy.

Meer over