Ed Sheeran beschuldigd van plagiaat

9 juni 2016 11:09 | muziek | Door Televizier

De Britse singer-songwriter Ed Sheeran wordt beschuldigd van plagiaat. De componisten Martin Harrington en Thomas Leonard eisen maar liefst 20 miljoen dollar schadevergoeding.

Ed Sheeran's hit Photograph zou te veel op het nummer Amazing lijken. Dat vinden Martin Harrington en Thomas Leonard. Zij schreven Amazing voor de Britse X factor-winnaar Matt Cardle.

Refrein

De twee componisten zeggen dat de overeenkomsten tussen de nummers overduidelijk zijn en zelfs voor 'ongetrainde luisteraars' te horen zijn. Ze hebben het daarbij overigens alleen over het refrein van het de liedjes.

Exacte kopie

In de refreinen zouden volgens hen '39 identieke noten zitten die qua toonhoogte, ritme en plaats binnen het nummer identiek zijn. Ook worden onder meer dezelfde woorden en melodie gebruikt, wat erop duidt dat Photograph het nummer Amazing kopieert.'

Rechtszaak

Een fikse beschuldiging aan het adres van 25-jarige zanger dus. Wel zeggen Martin en Thomas in de aanklacht ook dat ze de zaak eerst met Ed Sheeran zelf proberen op te lossen voordat ze naar de rechtbank stappen. Overigens is Matt, de zanger van Amazing, niet bij de zaak betrokken. 

Kijk en vergelijk

Beluister hieronder de hits en oordeel zelf.

Ed Sheeran - Photograph

Matt Cardle - Amazing

Meer over