Benny, Björn, Agnetha en Anni-frid

Kees Tol over het Abba-programma Take a Chance on Me

30 april 2021 11:57 | muziek | Door Irma Tomas

© AVROTROS

Met zijn vrienden een documentaire maken over Abba? Dat wilde Kees Tol wel, met als resultaat Nick, Simon & Kees: Take a chance on me. Wat maakt de popgroep volgens hem zo speciaal?

Tekst: Dominique Hofman

De muziek 

“Ga naar een kroeg, feest of festival en je hoort altijd wel Abba voorbijkomen. Vooral omdat die muziek zo tijdloos is. Voor elke stemming bestaat er wel een liedje, of die nu vrolijk, melancholisch of verdrietig is. Hun platen weten mij in ieder geval altijd te raken, in welke bui ik ook ben. Voor mij ontstonden de allermooiste nummers begin jaren 80. Als koppels waren ze al uit elkaar waren en alsnog maakten ze een fantastisch album over hun emoties van toen. Dat vind ik heel knap.”

Het talent

“Als je iedere muzikant vraagt wat die van Abba-muziek vindt, zal die zeggen dat deze geniaal in elkaar steekt. Dat ondervonden Nick en Simon ook toen ze de liedjes gingen spelen. De arrangementen en melodielijnen hoor je namelijk nergens anders terug. Zeker de mannelijke leden waren perfectionisten, terwijl Benny Andersson niet eens noten kan lezen. Hij is altijd afgegaan op zijn eigen gevoel en dat maakt het denk ik zo goed. Daarbij passen de stemmen van de twee vrouwen perfect bij elkaar. Het lijkt alsof er een derde stem loskomt als zij gaan zingen. Tel dit alles bij elkaar op en er ontstaat pure magie.”

De nostalgie

“Als kind had ik één cd’tje, The visitors. Dat draaide ik vaak op mijn kamer, al was ik meer fan van Michael Jackson. Toen ik vanaf eind tienerjaren vaker uitging en Abba steeds voorbijkwam in de kroeg, ben ik volledig in hun repertoire gedoken. Nog steeds draai ik dagelijks iets van hen. Dat ik nu ook een documentaire mag maken, vind ik een groot cadeau.”

Het verhaal

“Dat ze met Waterloo het Songfestival gewonnen hebben, weet iedereen wel, maar het Abba-verhaal is veel meer dan dat. We zijn in de hele voorgeschiedenis en hun privélevens gedoken, en hebben mensen ontmoet met wie ze vaak werkten. Ik heb al die verhalen geslikt voor zoete koek, want ik wist ook niet van de hoed en de rand. Hun biografieën heb ik bijvoorbeeld nooit gelezen, het gaat mij vooral om de muziek.”

De Zweedse nuchterheid

“Ze staan natuurlijk bekend als wereldsterren, maar de vier leden blijken heel down-to-earth te zijn. Dat geldt ook voor de Zweden. Wat Nick en Simon in Volendam zijn, is Abba daar. De inwoners zijn trots, maar gaan er ook vrij relaxed mee om. ‘Oh ja, Abba was hier nog van de week’, zeggen ze dan. Bij de belangrijkste locaties, zoals de voormalige huizen van de leden en de muziekstudio’s, hebben we bijna geen fans gezien. Als je naar Graceland van Elvis Presley gaat, is het een heel ander verhaal.”

Nick, Simon & Kees: Take a chance on me | vrijdag | NPO 1 | 20.30 uur

Meer over