Vandaag moet het gebeuren: halen Waylon en Ilse de finale van het Songfestival?

Bezorgt het kleine liedje Calm After the Storm Nederland voor het tweede achtereenvolgende jaar een finaleplek op het Eurovisie Songfestival?

The Common Linnets (Ilse DeLange en Waylon) moeten de opvolger worden van Anouk, die vorig jaar voor het eerst
in tijden weer eens de finale haalde voor Nederland. Er was al veel kritiek op hun nummer, maar dat is nu eenmaal een ‘mooie’ traditie geworden in Nederland.

Eentonig?

Of is hun breekbare Calm After the Storm toch echt wat te eentonig voor het liedjesfestijn dat steeds meer de nadruk legt op spektakel? Dat weten we na deze eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen.

Gedoodverfde finalisten

Nederland zit in een lastige voorronde, met kanshebbers als Zweden. Dat stuurt Sanna Nielsen, die bij de bookmakers en kenners boven in de lijstjes staat met haar ballad Undo. Andere gedoodverfde finalist is Armenië, dat zanger-comedian Aram MP3 stuurt met een zware (dubstep)ballad. Kanshebber België gokt op de Waal Axel Hirsoux, die een Pavarotti-achtige ode aan zijn moeder brengt.

Rusland - Oekraïne

In deze eerste halve finale gaan ook Oekraïne en Rusland de strijd aan met elkaar. Deze keer gelukkig op het podium, zonder tanks. De Oekraïners sturen Mariya Jaremtsjoek, die een nummer zingt met een typische Eurovisietitel: Tick Tock. Rusland heeft alle vertrouwen in de tweeling­zusjes Tolmachevy, die in 2006 nog het Junior Songfestival wonnen. Zij zingen het zoete Shine. Of de twee landen elkaar ondanks de politieke situatie punten gaan geven, zullen we vandaag niet zien. Tijdens de halve finales wordt alleen verteld welke landen door zijn. Pas in de finale van zaterdag geven de landen openlijk hun stem.

Een vleugje Borgen

Fans van Borgen opgelet: een van de drie presentatoren van het Songfestival is Pilou Asbæk, beter bekend als spindoctor Kasper uit de populaire Deense dramaserie.

Wendy van Dijk

Ilse en Waylon krijgen op Twitter veel succeswensen voor vanavond. Ook Wendy van Dijk en haar zoon Sem lieten van ze horen. Ze wensen The Common Linnets vanaf Ibiza alle succes van de wereld:

Als je wilt bijhouden hoe goed je elk liedje vindt, dan kun je dit handige schema gebruiken om elke act punten te geven.

Beluister hier alvast onze concurrentie.

Meer over:

Reageren