Atlas is een loodzwaar avonturenprogramma

Samen met twee teams van BN’ers trekt presentatrice Lauren Verster (33) zo’n 600 kilometer door Marokko. Grootste obstakel: de Atlas.

Het gezelschap van BN'ers begint aan de rand van de Sahara en trekt dan naar het noorden over een deel van een historische handelsroute naar Marrakesh.

„Een indrukwekkende en adembenemende tocht”, zegt Lauren Verster. „Voor de kandidaten is het natuurlijk compleet anders dan voor mij. Ik reed in een open jeep door de woestijn naast een man met een enorme tulband achter het stuur en Arabische muziek keihard uit de speakers. En waar je ook kijkt: zand met af en toe een verdwaalde kameel. Onvoorstelbaar. Die uitgestrektheid gaf zo’n gigantisch gevoel van vrijheid. Je voelt je dan als mens heel klein. Net als toen ik voor Expeditie Poolcirkel op de bergtoppen in Noorwegen stond.”

Snel lol, snel ruzie

Hoe anders was de reis naar Marokko in vergelijking met die van Expeditie Poolcirkel? Lauren: „Door de hitte heersten er onder de crew veel ziektes en was er een veldslag aan diarree. Gelukkig had ik zelf nergens last van. De warmte vond ik beter te doen dan de kou. Ik stond vaak lang stil, omdat ik bijvoorbeeld urenlang wachtte op de aankomst van de teams. Dan zit ik toch liever ergens te zweten in de schaduw dan te bibberen op een steen in de sneeuw."

"Tussen de kandidaten onderling was er dit keer meer vuurwerk. We hadden nu een stel kleurrijke deelnemers met behoorlijk expressieve karakters. Snel lol, maar ook snel ruzie. Bovendien is het landschap meer divers. Naast bergtoppen ook bos, woestijn, traditionele berberdorpen en prachtige steden met medina’s. Daarmee heeft het ook wat weg van een reisprogramma.”

Vallende ster

In totaal doen er twaalf BN’ers mee aan Atlas. Bewonderenswaardig, vindt Lauren. „Je staat figuurlijk in je blote kont als je zonder make-up doodmoe en bezweet je tentje uit komt. Ik zou het niet makkelijk vinden me zo kwetsbaar op te stellen.”

Een van de deelnemers is acteur Robert de Hoog (24), die voor het eerst meedoet aan een avonturenprogramma. „Ik zie het nut er niet van in om mezelf op een eiland uit te hongeren, maar dit was een unieke kans om op een bijzondere manier door Marokko te trekken. De verwachting dat het zwaar zou worden, kwam helemaal uit. Twintig kilometer bergop en weer bergaf bepakt met een volle rugzak in 52 graden en dan ook nog eens bezig zijn met tactieken, complotten en een psychologisch spel... Je moet je continu aanpassen, nadenken over je volgende stap, deals sluiten en breken, afscheid nemen. Maar de reis maakte veel goed. Een van de mooiste momenten was slapen onder een oogverblindende sterrenhemel, waar ik mijn allereerste vallende ster zag.”

Ballonvaart

Voor Johnny Kraaijkamp jr. (59) was Atlas vooral een fysieke uitdaging. „Ik wilde als oudste van de groep toch een prestatie neerzetten. Mijn conditie is redelijk, maar hier was niet tegenop te trainen. Het gevaar voor blessures was groot, daar had ik zelf ook last van. In de woestijn kon je je nergens verbergen voor de hitte. Je was al doodop, voordat de spellen moesten beginnen."

"Ik ben geen spelletjesfanaat en geen strategische denker en vind dat gekonkel, gemani­puleer en wegstemmen niks. Ik heb vooral geprobeerd de humor erin te houden als het tegen zat of de omstandig­heden verre van comfortabel waren. De ballonvaart en het paard­rijden in het Atlasgebergte waren onvergetelijk. Al met al ben ik wel heel trots op wat ik heb bereikt.”

De spelregels

De eerste zes deelnemers (zie foto) worden aan de rand van de Sahara gedropt. Hier stellen ze zelf de twee teams samen. Het is het beginpunt van een survivaltocht die leidt door souks en pijnboombossen, langs kashba’s en berberdorpen, over zandduinen en de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte naar het sprookjesachtige Marrakesh.

Onderweg moeten de teams zo veel mogelijk landkaarten verzamelen. Die zijn te verdienen met opdrachten en races. Er komen in de eerste drie afleveringen telkens twee kandi­daten bij.

Daarna vallen er mensen af door middel van stemming. Tussentijds mogen ook teamleden worden geruild. Uiteindelijk is er in Marrakesh slechts één winnaar.

Reageren