Avondje Cabaret met Jan Jaap van der Wal

20 Juli 2013 16:05 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De humor van Jan Jaap van der Wal en Eric van Sauers verjaart niet. Vanavond kan iedereen dus gerust nóg een keer kijken naar LIVE en Ridder.

De cabaretiers kennen elkaar goed van de Comedytrain en Dit Was het Nieuws. Hun grappen zijn snel, scherp, confronterend en vaak hilarisch. De VARA vindt dat LIVE (2012) van Jan Jaap van der Wal en ­Ridder (2010) van Eric van Sauers de tand des tijds hebben doorstaan en herhaalt de theaterprogramma’s.

Jan Jaap van der Wal

"Als ik een meisje was geweest, ­hadden mijn ouders me ­Yolanthe Cabau-Van Kasbergen genoemd’’, steekt de met een hazenlip ‘gezegende’ komiek van wal in LIVE. Vervolgens maakt hij de grond gelijk met klagende landgenoten en pleit hij voor het afschaffen van ­België.

Ook de missie in Kunduz en de social media moeten eraan geloven in deze ­registratie van een optreden in het Vondelpark. Daarnaast heeft hij een boodschap voor het publiek: "Als mens heb je de plicht om je in te zetten voor een betere wereld.”

Ridder

Vorige maand stond Jan Jaap weer in het Vondelpark, nu met een actuele versie van LIVE. Daarbij smeet iemand een racefiets naar hem toe. Als het Eric van Sauers was overkomen bij een opvoering van Ridder had hij de fiets ongetwijfeld gebruikt als paard en de halvegare de zaal uitgejaagd. Je bent ridder of je bent het niet.

In zijn zesde soloprogramma verbeeldt Eric de strijd van de eenling in een vreemde, onbekende wereld. De jury van de ­Poelifinario, de cabaretprijs waarvoor hij was genomineerd, zei over de voorstelling: "Ridder is één bevlogen pleidooi, voor het zelf nadenken, zelf weten en zelf in een toekomst geloven. Tegen de hopeloze opper-vlakkigheid,­ eigenwaan en voorgekauwde troep.”

­Kortom: ­een avondje cabaret met een grote boodschap. Ridder wordt om 22.25 uur uitgezonden op Nederland 3.

Meer over