Bracha: 'Als Daan wat zegt, klopt het meteen'

Bracha van Doesburgh (27) speelt vanaf volgende week de romantische Fatima in de nieuwe Net5-serie S1ngle. In het echte leven is ze al tijden geen vrijgezel meer. De actrice is nu al twee jaar gelukkig met Daan Schuurmans. In Televizier vertelt Bracha deze week uitgebreid over haar nieuwe rol. Hoe de blondine in het acteerwereldje terechtkwam en er mee omgaat, lees je hier.

Wat deed jou ooit besluiten actrice te worden?

"Ik deed vroeger met een vriendin altijd stukjes op de middelbare school. Na school gingen we dan ook naar huis omdat we moesten repeteren; we waren er echt heel serieus mee bezig. Ik ben een tijdje modellenwerk gaan doen en woonde in New York. Ik had geen zin meer in modellenwerk en heb daar toen toneellessen gevolgd."

"Dat vond ik zo leuk dat ik een full time opleiding wilde volgen. Ik dacht: als ik word aangenomen op de Toneelschool in Amsterdam, ga ik terug naar Nederland. Zo niet, dan blijf ik hier. Ik werd aangenomen."

Hoe weet je wanneer je voldoende talent hebt om er je brood mee te verdienen?

"Dat is heel rottig aan dit vak. Er is niet zoveel werk terwijl er wel veel mensen van de Toneelschool afkomen. Dus het is een beetje geluk hebben en hopen dat je werk blijft hebben. En dat is gelukkig zo. In m'n derde jaar heb ik Vet Hard, mijn eerste film gedaan en toen heb ik eigenlijk doorgewerkt."

"Je doet steeds audities. Je wordt voor van alles gebeld. Vaak word je het niet, soms wel. Audities zijn wel lastig omdat je nog niet zoveel weet van een rol. Het is spannend. Dan kom je er vandaan en denk je: ik had het heel anders moeten doen. Kon ik het nog maar een keer over doen!"

Hoe ga je om met afwijzingen?

"Dat vind ik ook lastig. Maar ik heb veel geleerd van het modellenwerk wat ik heb gedaan. Daar krijg je voortdurend afwijzingen op je uiterlijk. Daar word je steeds makkelijker in. Nu denk ik, volgende keer beter. Je went eraan."

"Ik kan het beter handelen. Met het ene project heb je meer dan het andere. Soms wil je iets heel graag en dan kun je ook flink balen als je het niet wordt. En bij sommige dingen snap ik het ook wel. Dan ben ik het niet helemaal en snap ik dat ze een ander nemen."

Zeiden je ouders meteen: 'Leuk meid, moet je doen!'?

"Ja. Mijn ouders zijn wat dat betreft echt zo, van: doe maar wat je wilt doen. Ze hebben me altijd gestimuleerd. M'n moeder heeft conservatorium gedaan en die heeft auditie voor de kleinkunst academie gedaan."

"Mijn vader is gepensioneerd huisarts maar die deed altijd veel toneelstukjes in huis, wat ik altijd verschrikkelijk vond. Dus ze konden zich er wel in vinden. Ze dachten niet: Wat? Waar komt dat nu vandaan?"

Kun jij nog iets van Daan leren of hij van jou?

"Jazeker, ik vind dat Daan een heel goede tekstbehandeling heeft. Waar je de klemtoon op legt, het begrijpelijk maken. Altijd als hij een zin zegt, klopt het meteen. Maar ik vind het ook een heel goede acteur."

"Ik vind het prettig dat als ik wat gedaan heb, we er samen naar kijken en dat hij dan zegt wat hij ervan vindt. Het is fijn dat dat gebeurt door iemand die er verstand van heeft en het heel goed kan."

Oefenen jullie samen?

"Dat niet. Hoogstens vraag ik wel eens of hij kan controleren of ik m'n tekst ken, andersom gebeurt dat nooit. Daan houdt dat heel erg voor zichzelf."

Zie je jullie nog eens samen in een film spelen?

"Dat zou ik heel erg leuk vinden. Toen wij samen in het toneelstuk Closer zaten, vond ik het heel fijn om met hem te spelen, dus wie weet."

Zie jij jezelf oud worden als actrice?

"Ja, ik wil dit nog wel heel lang blijven doen. Ik hoop dat ik het de rest van m'n leven kan doen. Het is heel belangrijk voor me."

Reageren