De Rekenkamer: zijn onze fietssloten wel veilig genoeg?

4 juli 2013 16:55 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Achttien miljoen fietsen op dat hele kleine stukje aarde; er zijn meer fietsen in Nederland dan Nederlanders. Er valt dus heel wat te stelen.

Het percentage fietsendiefstallen is in Nederland het hoogste van de wereld. Een goed slot is dus geen overbodige luxe. Het team van De Rekenkamer kijkt hoe verschillende sloten worden gemaakt en of een duur slot veiliger is dan een goedkoop exemplaar.

Fietssloten testen

Presentatrice Sofie van den Enk koopt een slot met een stoffen hoes, waar volgens de beschrijving nog geen betonschaar doorheen kan komen. Dat blijkt te kloppen, maar even knippen met een simpele papierschaar en de hoes is zo doormidden.

Marc de Hond gaat naar een testlab voor sloten. Een slot krijgt alleen een keurmerk als het na drie minuten trekken, slaan en forceren nog niet open is. De nieuwste aanwinst van het programma, Jaïr Ferwerda, brengt een bezoekje aan een slotenfabriek om te zien hoe een stevig slot wordt gemaakt. Stefan Stasse leert dat het toch nog vrij een­voudig is om een fiets te stelen. En waar komen al die gestolen fietsen uiteindelijk terecht?

Meer over