De veelbesproken RamBam-uitzending over de uitvaartbranche

Er is al veel over te doen geweest, maar de aflevering van het Vara-programma RamBam over uitvaartbedrijven wordt vanavond eindelijk uitgezonden. Zat RamBam nou goed of fout?

Na alle verhalen over de uitvaartbranche die verdrietige nabestaanden een poot uitdraait, wilde het Vara-programma RamBam wel eens zien hoe erg het gesteld is met de hebzucht van grote uitvaartbedrijven. Ze belden de grootste bedrijven met het bericht dat Lex Brenninkmeijer was overleden, een telg uit de steenrijke C&A-familie.

Rijk
Hoe rijker de overledene, hoe meer geld de uitvaartmaatschappijen los zouden proberen te krijgen, was de redenering. Nabestaande Linda Hakeboom stond de verzorgers te woord, maar liet ze niet bij de overledene. Want die was er helemaal niet.

Klacht
Toen de uitvaartbedrijven dat ontdekten, dienden ze een klacht in bij de Raad voor Journalistiek. Ze vonden de actie 'onfatsoenlijk' en 'respectloos'. En de verzorgers lieten in de Telegraaf weten zeer geleden te hebben onder de stunt. 'Ik heb nachten lang wakker geleden omdat ik me zorgen maakte over de overledene.'

Punt
RamBam ziet het anders: 'We tonen aan dat uitvaartverzorgers misbruik maken van de emoties bij weerloze nabestaanden. Er worden exorbitante prijzen gerekend.' Dat de actie nogal onhandig was moge duidelijk zijn. Of RamBammers dan toch tenminste hun punt weten te maken, zien we vanavond.

 

Reageren