Bureau Burgwallen

Ewout Genemans: 'Ik maak nu betere programma's dan tien jaar geleden'

4 november 2019 09:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

© Roland J. Reinders

Ewout Genemans (34) vaart als programmamaker een andere koers dan tien jaar geleden. Dat vertelt hij in een interview met Televizier.nl over Bureau Burgwallen, zijn nieuwe RTL4-serie waarvoor hij vier maanden lang de politie volgde. "Door tijd te investeren en vertrouwen te winnen, maak ik betere programma's."

Het gebied waarin het Amsterdamse politiebureau Burgwallen opereert, meet slechts één vierkante kilometer. Toch worden daar jaarlijks 8500 arrestaties geregistreerd; bijna 24 per dag. Hoe is het om agent te zijn in dit bizar drukke hartje van Amsterdam, dat met het Centraal Station en de wallen kampt met honderdduizenden toeristen, 900 straatdealers en prostitutie?

Invallen en undercoveroperaties

Om antwoord te krijgen op die vraag liep programmamaker Ewout Genemans vier maanden lang intensief mee met de agenten van Burgwallen en maakte daar de RTL-serie Bureau Burgwallen over. Hij ging mee met arrestaties, undercoveropraties, surveillances en moest zelf ook bijspringen bij een heftige politie-inval. Aan Televizier.nl vertelt Ewout over deze eerlijke serie én over het nieuwe pad dat hij als programmamaker is ingeslagen. 

Twee jaar geleden stapte je politiebureau Burgwallen binnen. Wat was daarvoor de directe aanleiding?

Ewout Genemans: "Ik heb altijd fascinatie voor de politie gehad. Ik vind dat spannend. Maar de politie was tegelijk ook een heel gesloten wereld, waardoor ik wilde weten: hoe is het nou om politieman te zijn? Toen heb ik gevraagd of ik eens een dienstje mee mocht kijken en dat groeide eigenlijk uit tot wat het nu geworden is." 

Wat is er allemaal gebeurd in de twee jaar tussen dat binnenstappen en nu?

"De politiewereld wordt niet zo vaak van binnenuit in beeld gebracht. Om deze serie te maken moest ik dus hun vertrouwen winnen. Anderhalf jaar lang ben ik daarom elke maand wel een nacht mee geweest, zonder camera. Zo heb ik het werk en de agenten goed leren kennen, waardoor zij op een gegeven moment ook dachten: hij gaat zo vaak mee, misschien is hij dan wel de aangewezen persoon om ons verhaal te vertellen."

Welk inzicht heb je gekregen na 4 maanden filmen?

"Het is echt mensenwerk. De dingen die wij als burger zien, is de buitenkant. Je ziet een politieauto voorbij rijden, een filmpje op Dumpert. Maar die agenten gaan van een hele gewelddadige huiselijkgeweldssituaties naar een dronken toerist en weer door en dan kan het best weleens zo zijn dat een agent niet zo aardig is. Zeker hier in Amsterdam zijn ze er eigenlijk met veel te weinig mensen toch voor aan het zorgen dat de stad veilig blijft. En dat kan alleen maar omdat die mensen dat met heel veel motivatie en inzet doen. Dat probeer ik met deze serie laten zien."

Het valt op dat er vooral leuke, jonge agenten in de serie te zien zijn. Zijn die speciaal naar voren geschoven?

"Dit bureau in het centrum van Amsterdam is een bijzonder bureau. Het is een bepaald slag agent dat dat leuk vindt en daarvoor kiest. En dat zijn toch wel de jonge agenten die graag vooraan te staan en iets willen doen. Er werken hier in het hele bureau echt veel jonge mensen, niet alleen de mensen die je in de serie ziet."

Wat heb je zoal meegemaakt tijdens het filmen?

"Ik heb wel in spannende situaties gezeten. Een keer waren we maar met zijn drieën, twee agenten en ik, en gingen we naar een melding van huiselijk geweld. De agenten lagen op de man en toen wilde die vrouw door het raam naar buiten dus die moest ik tegenhouden. Toen zat ik er wel echt middenin. Het was ook pas de derde keer dat ik meeging. Bang ben ik niet geweest en ik heb in andere programma’s ook wel spannende dingen gezien."

Over jouw andere programma’s gesproken. Na Fans en Ik heb het nog nooit gedaan, lijk je nu met Verslaafd! en Bureau Burgwallen wel een andere richting op te gaan…

Klopt. Ik maak al programma's vanaf dat ik begin 20 was. En op gegeven moment verandert je interesse. Eerder ging het vooral over bijzondere mensen en mensen die een bijzondere keuze maakten in het leven. Fans of mensen die een vrouw zochten uit Rusland. En nu probeer ik iets menselijkere programma’s te maken. Ik ga nu ook langer op een onderwerp in. Ik merk nu dat als je vier maanden lang tijd investeert en vertrouwen wint, je toch een beter programma maakt. Dit is wel een koers die ik door zou willen zetten.

Bureau Burgwallen zie je vanaf maandag 4 november om 21.30 uur bij RTL 4

Meer over