Exclusief interview! Catherine weg uit CSI Las Vegas

16 februari 2011 09:18 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De kans is groot dat Catherine na dit seizoen afscheid neemt van CSI. De actrice is toe aan verandering, zo vertelde ze in L.A. exclusief aan Televizier.

Marg Helgenberger (52) speelt alweer elf jaar Catherine Willows in CSI. Iedere aflevering levert haar 375.000 dollar op, maar de kans is groot dat Marg na dit seizoen afscheid neemt van de misdaadserie.

De wat gereserveerde - en strakgetrokken - actrice is toe aan verandering, zo vertelde ze onlangs in L.A. exclusief aan Televizier.

Hoe bevalt het om na al die jaren eindelijk de baas te zijn over het team?

„Prima! Ik was in het begin wat onzeker, vooral omdat ik William Petersen (Gill Grissom) opvolgde en Billy had zich die leiderschapsrol natuurlijk helemaal eigen gemaakt. Hij was als Grissom vaak wat afstandelijker naar het team toe. Ik wilde dat Catherine juist meer met de rest optrok. Het was sowieso een aparte periode. Niet alleen was het op de set anders door het vertrek van Billy, maar buiten de serie liep mijn huwelijk ook nog eens stuk. Ineens stond m’n hele leven op z’n kop.”

Hoe gaat het nu?

„Inmiddels heb ik het ergste achter de rug. Ik kan het goed vinden met mijn ex-man en heb m’n zelfvertrouwen weer terug. Daardoor voelt het alsof ik mijn werk beter kan doen. Ik maak me niet meer zo druk, ook niet als ik op de set een fout maakt. Ik kan beter relativeren: iedereen maakt fouten. Dat geeft een goed gevoel.”

Een van de grootste veranderin­gen dit seizoen is Catherines relatie met rechercheur Vartann. Hoe is die verhaallijn ontstaan?

„Dat is iets waarom ik lang heb gezeurd bij de makers. Maar na elf jaar heb ik het voor elkaar, Catherine is aan de man… Haha! Alex Carter speelt Vartann. Hij ziet er goed uit, is sexy en ook nog eens superaardig. Dankzij hem kan ik eindelijk andere aspecten van Catherine spelen. Ze moet als de baas van het team meestal voortdurend sterk en slim zijn. Nu mag ik ook haar kwetsbare en zachtaardige kanten laten zien.”

Jullie hebben heftige vrijscènes gespeeld. Vond je dat lastig?

„Vrijen voor de camera kan inderdaad heel vreemd aanvoelen, zeker als je dat soort dingen al een tijd niet meer hebt gespeeld. Mijn laatste naaktscène was zeker zes jaar geleden in een film met Dennis Quaid (In Good Company). Daar was ik vooraf best nerveus voor. Ik kende hem niet zo goed en dan lig je toch ineens met Dennis Quaid in bed, een supersexy ster. Maar met Alex gaat het eigenlijk vanzelf. Dat komt, denk ik, omdat we allebei al lang genoeg meedraaien in dit vak om te weten dat het gewoon een onderdeel is van je werk.”

Er gaan geruchten dat dit jouw laatste seizoen wordt. Klopt dat?

„Dat is heel moeilijk te zeggen. Mijn contract loopt dit seizoen inderdaad af, maar ik heb nog niet met de producenten besproken hoe en of Catherine aan haar einde komt. Ik vind het idee van stoppen sowieso moeilijk. Ik werk bij CSI al elf jaar met dezelfde groep, voor en achter de schermen. We hebben zo’n hechte band opgebouwd met elkaar. Als ik stop, moet ik van al die dierbare mensen afscheid nemen. Daar zou ik de meeste moeite mee hebben.

Maar toch overweeg je het?

„Klopt. Dat heeft met meerdere dingen te maken. Als acteur ben ik na al die jaren CSI wel toe aan nieuwe uitdagingen. Niet dat ik ben uitgekeken op Catherine, er zijn altijd wel weer nieuwe dingen voor haar te verzinnen. Maar ik wil zelf wat anders. Al heb ik niet de illusie dat de filmwereld op me zit te wachten. Door de economische crisis worden er minder films gemaakt en zijn er sowieso weinig rollen voor vrouwen. Dan gaat mijn voorkeur eerder uit naar het theater.”

Net als William Petersen?

„Zoiets, al wil ik niet per se hetzelfde doen als Billy. Maar ik was vergeten hoe leuk het is om op de planken te staan. Ik was laatst in Londen waar een kennis een eigen toneelstuk opvoerde. Dat gaf me zo veel energie en inspiratie dat ik dacht: dit wil ik ook weer.”

Heeft het vertrek van William te maken met jouw afscheid?

„Nee hoor, dat heeft er echt niets mee te maken. Maar ik mis hem wel; hij is fantastisch om mee te werken. Billy is een echte mannen-man met een heerlijk gevoel voor humor. Erg vaak zie ik hem niet; hij heeft in Chicago een eigen theatergezelschap opgericht en is daar enorm druk mee. Hij is geboren om op het toneel te staan en geniet van elk moment. Ergens ben ik daar jaloers op: hij leeft het leven waarvan hij altijd droomde.”

Van wat voor soort leven droom jij na CSI?

„Waar ik het meest naar uitkijk, is de vrijheid. Ik ben als actrice meer dan dankbaar voor al die jaren vast werk. Het is een enorme luxepositie, maar je bent wel meer dan tien maanden per jaar druk met de serie. Het idee meer vrije tijd te krijgen, trekt me enorm aan. Mijn zoon is pas twintig geworden; hij is volwassen en ik zou graag meer tijd met hem doorbrengen en samen op reis gaan. Ook zou ik meer vrijwilligerswerk willen doen. Ik ben gewoonweg toe aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven.”

CSI is op maandagavond om 20.30 te zien op RTL 4.

Meer over