Experiment van Mythbusters veroorzaakt ravage

Een experiment van het programma Mythbusters is goed fout gegaan: een kanonskogel die door de makers van het programma werd afgeschoten doorboorde een woning en beschadigde een busje.

Mythbusters voerde het experiment uit op de schietbaan van een trainingscentrum van de politie in het Californische stadje Dublin. Met een kanon zou een kogel worden afgeschoten die een aantal watervaten en een betonnen muur zou moeten doorboren.

Door nog onbekende oorzaak volgde de kanonskogel echter niet de geplande baan maar raakte enkele honderden meters verderop een huis. Daarbij werd eerst een raam en vervolgens een muur doorboord. Daarna raakte de kogel ook nog eens een geparkeerd busje dat nog eens honderd meter verderop stond.

De bewoners van het huis lagen te slapen toen de kogel insloeg. De eigenaar van het busje had zijn vehikel enkele minuten eerder geparkeerd. Hij trof de kanonskogel aan in zijn vernielde wagen. Persoonlijke ongelukken deden zich gelukkig niet voor.

De makers van Mythbusters hebben hun excuses aangeboden voor het incident. Ze onderzoeken nu hoe de stunt zo fout heeft kunnen gaan. Het betreffende kanon was al tientallen keren eerder succesvol gebruikt. Het terrein, dat door Mythbusters al jaren gebruikt wordt voor hun experimenten, wordt gedurende het onderzoek niet meer gebruikt.

De presentatoren van het programma, Jamie Hyneman en Adam Savage, hebben inmiddels een bezoek gebracht aan de bewoners van het getroffen huis en de eigenaar van het busje.

Reageren