Feestelijke ode aan oud-koningin in Beatrix met Hart en Ziel

Na een moeilijk jaar krijgt prinses Beatrix nu eindelijk haar - uitgestelde -  bedankfeest voor de 33 jaar die ze op de troon zat. De NOS zendt Beatrix met Hart en Ziel, rechtstreeks vanuit concerthal Ahoy uit.

Omdat de voormalige koningin dol is op muziek, dans en andere kunstvormen, wordt het een cultureel programma.Bart Schneemann, hoboïst en artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble, selecteerde de verschillende optredens. Zijn orkest begeleidt ook alle muzikale odes aan de oud-vorstin. De presentatie van het eerbetoon ligt in handen van Chantal Janzen.

Acrobatiek

Zowel gewone als bekende Nederlanders zingen liedjes en er zijn optredens van Corpus Acrobatics, een gezelschap van acrobaten en dansers. Al deze bijzondere momenten praat presentatrice en Koninklijk Huiskenner Astrid Kersseboom aan elkaar.

Overlijden Friso

Prinses Beatrix is al bijna een jaar geen koningin meer. Dit festijn zou eigenlijk ook al afgelopen september plaatsvinden. In augustus overleed echter haar zoon Friso, nadat hij anderhalf jaar in coma had gelegen door een ski-ongeval. Het Nationaal Comité Inhuldiging vond het ongepast om al zo snel feest te vieren na dit verlies.

Feest op 1 februari

Daarom werd uiteindelijk gekozen voor 1 februari, een dag na haar zesenzeventigste verjaardag. Aanvankelijk zou er ook een buitenprogramma zijn, op en rond de Maas en de Erasmusbrug. Door de verschuiving van de datum en de tijd van het jaar is dit onderdeel geschrapt.

Reageren