Gaat Anouk het Songfestival winnen?

Vanavond staat Anouk met Birds in de finale van het Eurovisie Songfestival. Verslaggever Rob Gommans is erbij en zag de laatste voorbereidingen. Wat zijn de kansen van Anouk?

Een zekerheidje: Anouk zal niet als laatste eindigen tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. De zangeres was gisteravond tijdens de juryfinale (waarbij de vakjury alvast punten geeft) dé uitschieter. Haar stem klonk voller en meer ontspannen dan afgelopen dinsdag. Ze straalt uit dat ze vol vertrouwen op het podium in Malmö staat. Ook was ze een van de deelnemers die de meeste bijval kregen van het publiek. Toeschouwers stonden massaal met hun telefoontje omhoog om de Haagse diva te filmen, terwijl ze het bij de meeste andere optredens in hun broekzak hielden.

26 deelnemers

Het eerste deel van Anouks finalemissie is dus ‘accomplished’. Vanavond vlak na tienen mag ze Birds (als dertiende) voor de kijkers gaan zingen die vervolgens ook hun punten geven. Twintig van de 26 deelnemers werden afgelopen donderdag en dinsdag geselecteerd in de halve finales. Gastland Zweden is automatisch geplaatst in de finale, net als de landen die het meeste bijdragen aan de show: Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland.

Zak aardappelen

Die landen leveren waarschijnlijk niet de winnaar van dit jaar. Volgens voorspellingen van kenners en bookmakers halen hooguit Duitsland en Italië de top tien. Het laatste land stuurt charmezanger Marco Mengoni. Met zijn numme L'Essenziale is weinig mis, maar helaas had Marco tijdens de juryfinale de uitstraling van een zak aardappelen.

Bonnie Tyler

Zangeres Natalie Horler van het Duitse Cascada deed het beter wat dat betreft. Ze klonk prima, ondanks de stemproblemen waar ze het eerder over had. Ook Bonnie Tyler (VK) kreeg de zaal enthousiast met haar ballad Believe in me, maar of de 61-jarige zangeres veel potten kan breken is de vraag.

 Nederland

Grote kanshebbers op de eindoverwinning zijn volgens de bookmakers nog steeds Denemarken, Oekraïne, Noorwegen, Rusland en Azerbeidzjan. Maar Nederland is een gevaarlijke outsider en zeker na de briljante juryrepetitie allesbehalve kansloos. Het wordt spannend vanavond...

Reageren