Hoe wordt klapvee behandeld?

Zappen.blog.nl, één van de grootste en populairste mediasites, deed een klapveekeuring bij acht programma's. Elke dag is er een nieuw filmpje te zien dat toont hoe de ontvangst is en hoe je als klapvee wordt behandeld.

De wereld draait door bijt het spits af en verdient alle lof volgens onderzoeker en bedenker Herman Roggenveen: "Het is een relaxte sfeer en ze vinden het leuk dat je er bent en willen dat je geniet. Bij de meeste programma's mag je dit niet en dat niet, maar hier kan je gewoon rondlopen en met iedereen die er is op de foto of even praten. Dus ook met Trijntje Oosterhuis of Matthijs van Nieuwkerk." DWDD krijgt dan ook meteen een 8.5.

Normaal publiek
Herman legt uit hoe ze te werk gaan: "Voor de Klapvee keuring hebben we ons aangemeld bij een willekeurig aantal programma's. We zijn daar als 'normaal publiek' gaan zitten, zonder te zeggen dat we van de pers waren. Een kleine camera registreerde vervolgens wat we mee maakten. Die filmpjes zetten we nu de komende dagen online."

Klapvee
Het vinden van voldoende publiek is voor veel tv-programma's een probleem. Waar een dagje klappen bij Het rad van fortuin vroeger een hele eer was, zijn er nu dagelijks vele programma's die 'klapvee' nodig hebben. Wat doet de producent er aan om het leuk te maken voor zijn publiek? Of is het terecht dat de kijkers een tv-programma niet vereren met een bezoekje als publiek?

Albert Heijn
Roggeveen: "We hebben de meest uiteenlopende dingen meegemaakt. Voor mooi! weer de leeuw is zo'n lange wachtlijst, dat we die niet eens mee hebben kunnen nemen in de Klapvee keuring. Terwijl publiek bij Deal or no deal betaald krijgt, om maar genoeg mensen de studio in te lokken. Een medewerker van Tijd voor Max verklapte zelfs wel eens winkelpubliek uit Albert Heijn te trekken, als zich niet genoeg mensen hadden gemeld. Andere programma?s doen een beroep op bureaus die figuranten aanleveren?

Rapport
De komende acht werkdagen komen de acht filmpjes online, telkens voorzien van een uitgebreid rapport. Bij welk programma heb je het als publiek het meeste naar je zin? En voor welk programma kun je jezelf maar beter niet opgeven? Onder andere Het moment van de waarheid en Ranking the stars komen aan bod.

Volg de Klapvee keuring op zappen.blog.nl/klapvee-keuring.

Reageren