Interview met de scheidingscoach van Echt Scheiden

De eerste aflevering van Echt Scheiden maakte van alles los in Nederland. Critici en politici vonden het nieuwe programma van Natasja Froger helemaal niets en Youp van 't Hek pleitte in zijn column in NRC zelfs voor opsluiting van Natasja en RTL 4-baas Erland Galjaard wegens kindermishandeling. 

Vanavond volgt aflevering 2 over Astrid en Maarten. Zij zijn 21 jaar getrouwd en hebben 2 zoons, Maarten jr van 19 jaar en Robbert van 16 jaar. Voor Maarten komt het als een grote schok wanneer Astrid vertelt dat zij na een lang en gelukkig huwelijk besluit een punt achter hun relatie te zetten. De verschillen tussen beiden zijn volgens Astrid zo groot dat zij verlangt naar een gescheiden leven. Maarten kan niks anders doen dan dit te accepteren. 

Yolande Best denkt om de kinderen 
Een grote rol in Echt Scheiden is weggelegd voor scheidingscoach Yolande Best. En haar grootste zorg bij scheidingen zijn de kinderen. 
En Yolande is ervaringsdeskundige. „Het moment dat mijn man en ik de kinderen vertelden dat we uit elkaar gingen, is het ergste moment uit mijn leven. Gemiddeld duurt het twee jaar voordat je jezelf weer een beetje hebt hervonden na een scheiding. Ondertussen móet je met je ex op goede voet door. Voor je kinderen én voor jezelf. Dat je later, als je opa en oma bent geworden, samen boven het wiegje hangt en kunt zeggen: Goh, hij lijkt op jou.”

Samen de boel oplossen
Is een scheidingscoach anno 2012 nog nodig? „Mensen gaan nu eerder naar een scheidingscoach of mediator dan naar een advocaat. Een coach is een specialist die weet wat er allemaal bij een scheiding komt kijken. Advocaten zijn daar niet voor opgeleid. Je moet samen de boel oplossen. Dat is heel erg 2012!” Hoe ben je bij Echt scheiden terechtgekomen?„De plannen voor dit programma slo
ten direct aan bij mijn opvattingen over scheiden, vooral met betrekking tot de omgang met kinderen.

Eigen praktijk
Ik ben hoofdredacteur geweest van Ouders van nu en Groter groeien, heb een jaar bij BNR Nieuwsradio gewerkt en was als pedagoog al vaker op tv. Bovendien heb ik sinds ruim een jaar mijn eigen praktijk als scheidingscoach en leek het me ontzettend leuk om mee te werken aan Echt Scheiden. Ik heb me aangemeld en na een screentest werd ik uitgekozen.”

Lange lijst
Is er een universele aanpak bij scheiden? „Inhoudelijk is elke coaching natuurlijk weer anders, maar ik werk in het programma hetzelfde als in mijn praktijk. In de sessies kijken we naar verzekeringen, hypotheken, huurcontracten, spaarrekeningen, pensioenen,
eventuele erfenissen, testamenten, huwelijkse voorwaarden. Ik werk een lange lijst af om alles goed te regelen.”

Het belang van de kinderen
En het belang van kinderen staat daarbij bovenaan?
„Absoluut. Ik begeleid alleen scheidingen waarbij kinderen zijn betrokken. Ieder kind ondervindt schade van een scheiding, of hij nu 0, 10, 20 of 30 is. Die schade kan meevallen, als de ouders erin slagen samen invulling te blijven geven aan hun ouderschap. Volwassenen kiezen voor een scheiding, kinderen niet.”

Dit artikel staat ook in Televizier week 15, jaargang 2012

Lees ook: 
Echt Scheiden valt niet lekker
Echt Scheiden goed bekeken
Interview met Natasja Froger over Echt Scheiden

 

Reageren