Interview met Natasja Froger over Echt Scheiden

eigenlijk zou Natasja Froger weken geleden al beginnen aan haar klus om gescheiden mensen bij te staan, maar haar programma Echt Scheiden werd om allerlei redenen uitgesteld. Nu is het dan toch eindelijk zo ver. Natasja vertelt zelf wat ons te wachten staat.  

Haar eigen ouders zijn gescheiden toen ze 16 was, dus Natasja Froger weet waar ze over praat in het nieuwe Rtl4-programma Echt Scheiden

Wat kunnen we verwachten van Echt Scheiden?
„Iedere week begeleid ik samen met scheidingscoach, pedagoog en helaas ook ervaringsdeskundige Yolande de Best-Meijer een stel dat uit elkaar gaat en hun kinderen. De relatie man-vrouw mag dan over zijn, de relatie vader-moeder blijft. Een totaal andere rol. We gaan samen op zoek naar een zo ideaal mogelijke situatie, met name voor de kinderen. Alle afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsconvenant dat door beide ouders getekend wordt.” 

Was je meteen enthousiast over het programmaconcept?
„Ik wilde er eerst even over nadenken. Je hebt te maken met kinderen in een zeer heftige en emotionele situatie. Echt Scheiden is oprecht en integer, dat past bij mij. Sensatietelevisie is niet aan mij besteed. Ondenkbaar ook, gezien het onderwerp. Ik realiseerde me vooral dat ik met dit programma kinderen kon helpen en dat gaf de doorslag.”

Helpen je eigen ervaringen als kind?
„Van de scheiding van mijn ouders heb ik altijd hinder ondervonden. Kiezen bij wie je Kerst viert, wie je uitnodigt op verjaardagen. Heel vermoeiend. En toen ik René (Froger) leerde kennen, had hij uit een eerder huwelijk ook twee jonge kinderen. Ik weet hoe belangrijk een goede relatie tussen ouders voor kinderen is. Om me heen zie ik genoeg stellen die uit elkaar gaan. Op school, maar ook in de buurt en pas nog een vriendinnetje van me.”

Vergt elk gezin een andere aanpak?
„Een scheiding is een achtbaan van emoties. Boosheid, verdriet, verbittering en teleurstelling. Gaandeweg doorloop je ze allemaal, maar in je eigen tempo en op je eigen manier. Er is geen standaard draaiboek voor een scheiding. Ieder mens is anders, dus ook elke ouder en elk kind. Soms is er sprake van een andere liefde, soms kunnen exen niet loskomen van elkaar. Daar moet je allemaal rekening mee houden.”

Wordt het niet eens tijd voor een vrolijk programma?
„Soms lijkt het inderdaad alsof ik alleen maar kommer en kwel aan mijn kont heb hangen. Dit type programma past nu eenmaal goed bij mij. Ik zou best eens iets anders willen, maar het zou ook ongeloofwaardig zijn als Frans Bauer morgen Engelstalige heavy metal gaat zingen. Ik maak discrete programma’s en mensen weten dat ik sta voor integere televisie. Ik ben zoals ik ben en een programma moet vooral goed voelen.” 

Wie zien we vanavond?
„Maarten (47) en Astrid (42) gaan uit elkaar. Zij hebben twee zoons van 16 en 20. Astrid verlangt na 21 jaar huwelijk naar een gescheiden leven, Maarten kan niets anders doen dan haar keuze respecteren. Ze zitten met hun handen in het haar en weten niet waar ze moeten beginnen om hun scheiding op een juiste manier te regelen. In de eerste plaats voor de kinderen en daarnaast voor zichzelf.”

Lees ook:
Echt Scheiden goed bekeken
Welcome Home verprutst huis
Natasja Froger over Hart in Aktie  

Reageren