Interview | Patrick Lodiers over Hart Nodig

23 mei 2012 10:19 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Patrick Lodiers stelt de kijkers voor de keus in Hart Nodig, een vervolg op De Grote Donorshow: ben je voor op tegen orgaandonatie?

Vijf jaar geleden zorgde BNN voor grote opschudding met het programma De Grote Donorshow, waarin ene Lisa haar nier wilde afstaan aan iemand die deze hard nodig had. Drie kandidaten streden in de finale om haar orgaan, maar net toen Lisa een keuze wilde maken, bleek het een grote stunt te zijn. BNN wilde aandacht genereren voor het probleem met orgaandonatie: er zijn te weinig donoren, en te veel mensen op een jarenlange wachtlijst.

Hart Nodig
In dit vervolg Hart Nodig, dat overigens geen stunt zou zijn, ligt de nadruk op wat de levens die zijn gered door orgaandonatie. Ria was 55 toen ze anderhalf jaar geleden overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding. Ria’s man en zoons gaven toestemming haar organen te gebruiken voor transplantatie. Met dit ene besluit veranderden vele levens, waaronder dat van Irene. Zij ontving Ria’s hart en daarmee kwam een einde aan twaalf jaar hevige hartritmestoornissen die haar bijna fataal werden. Ria’s offer gaf Irene haar leven terug.

Patrick Lodiers
In Hart Nodig brengt Patrick Lodiers Irene in contact met nabestaanden van Ria. „Dat was best spannend”, vertelt Patrick. „Ze hebben nu een gedeeld verleden."

Orgaandonatie
Patrick vervolgt: „Orgaandonatie vond tot voor kort anoniem plaats. Daardoor bleven veel mensen met onbeantwoorde vragen zitten. Sinds oktober kunnen mensen met elkaar in contact komen via de stichting Donadona, een platform dat contact legt tussen nabestaanden van orgaan­donoren en getransplanteerden"

"Zo hebben Irene en Ria’s familie elkaar gevonden. De ontmoeting is een primeur op de Nederlandse tv, maar wij wilden vooral een lans breken voor orgaandonatie. ­Jaarlijks sterven er nog altijd 150 mensen omdat ze op de transplantatiewachtlijst staan. Ik wil kijkers  meegeven dat ze vooral duidelijk moeten zijn waarvoor ze staan: voor of tegen donatie.”

Hart nodig  20.30 l Ned. 1

 

Meer over