Interview | Steve Miller

Steve Miller laat gerust een doodskist zien, om iemand voor te bereiden op de toekomst. De gezondsheidscoach is niet vies van een beetje confrontatie om ongezonde mensen aan het denken te zetten. In een nieuwe reeks van Je echte leeftijd ontfermt Miller zich over gezinnen met een ongezonde levensstijl. Een gesprek over smoesjes en de waarheid.

Waarom ben je naar Nederland gekomen voor Je echte leeftijd?

"Alle dingen die ik in Engeland doe, komen samen in Je echte leeftijd: mensen 'jonger maken' door stress te verlagen, zelfvertrouwen te verhogen, beter te slapen, gewicht te verliezen en te stoppen met roken. Ik heb alles aan de kant gezet, want ik ben dol op Nederland. Het is hier lekker plat en jullie cultuur is heel warm. Over het algemeen houden Nederlanders ook wel van een directe aanpak."

Merk je verschil tussen Nederlanders en Britten?

"Ik denk dat Nederlanders wat beter meteten kunnen omgaan dan Britten. In Engeland zijn ze heel gulzig en verwend. Ze verzinnen veel smoesjes. In Nederland doen ze dat ook wel en eten ze net zo goed junkfood, maar er is nog hoop. Ik kan Nederland nog redden van de obesitas-epidemie die zich over Europa verspreidt. Een van mijn missies is mensen hun verantwoordelijkheid laten nemen voor hun eetgedrag, voordat het te laat is. Anders wordt Nederland net als Engeland: gigantisch dik."

Je was zelf ook ooit dik. Hoe viel je af?

"Ik ben 25 kilo afgevallen zonder één keer naar de sportschool te gaan. Je hoeft echt niet veel te bewegen om kilo’s kwijt te raken. Ik heb gewoon heel veel gelopen. De Engelse komiek Stephen Fry is ook heel veel gewicht kwijtgeraakt met alleen maar lopen. Ik koos ervoor om gezondere, kleinere porties te eten. Het draait allemaal om motivatie. Je moet je hoofd opnieuw programmeren en dat doe je door te oefenen met dingen anders doen."

Waarom gebruik je ‘shock tactics’?

"Om mensen aan het denken te zetten. Als je mensen te lief behandelt, vererger je het probleem. Ik leef met mensen mee, maar daarna zeg ik: 'Je moet nu iets gaan doen, anders blijf je dik.' Als iemand door zijn ongezonde levensstijl nog maar tien jaar te leven heeft, laat ik hem zijn kist zien. Ik kan zelfs vragen of hij er even in wil gaan liggen om te zien of het past. Als iemand te veel rookt, deins ik er niet voor terug om hem voor te stellen aan iemand die doodgaat aan keelkanker van het roken. Dat motiveert net wat meer. De familie van die jongen die ik de kist liet zien, was aanvankelijk heel overstuur, maar nu bedanken ze me ervoor. De boodschap is overgekomen."

Waarom komen mensen naar jou voor advies?

"Ik zeg waar het op staat. Ik doe ook niet zo intellectueel. Ik heb de opleiding wel, maar daar praat ik nooit over. Mensen komen naar me toe, omdat ik energie heb. Ik ben heel streng en heb maling aan smoesjes. Dat is niet wreed, dat is aardig. Ik ben als een vriend die je de waarheid vertelt. Als het nodig is, sla ik ook mijn arm om je heen, want ik geef wel om je. Ik ben niet arrogant genoeg om te zeggen dat ik altijd resultaat boek, maar ik doe het niet slecht.” En, wat is jouw echte leeftijd? "22! (Lacht hard). Nee, ik heb geen idee. Ik zou die test eens moeten doen. Ik laat eens per jaar mijn gezondheid checken, om te zien hoe het met me gaat. Ik ben behoorlijk fit."

Exclusief op Televizier.nl: 15 tips van Steve Miller om je echte leeftijd te verlagen. Klik hier.

Reageren