Interview: topdanser Timor Steffens over zijn leven in Hollywood

8 April 2010 16:38 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Timor Steffens (22) was een van de grote talenten uit het eerste seizoen van So You So You Think You Can Dance. Hij verhuisde naar Hollywood en danste zich naar de top.

Je hebt even terug in Nederland voor de workshops van Move Like Michael Jackson. Hoe is dat?

"In 2008 deed ik als kandidaat mee aan So You Think You Can Dance en nu zijn de rollen omgedraaid: nu ben ík de choreograaf. Dit is dus helemaal nieuw voor me. Maar ik had het erg naar m'n zin. Het niveau was heel hoog en ik was trots. Iedereen werkte hard."

Heb je het ze lekker moeilijk gemaakt?

"Ik vond dat ik het juist redelijk makkelijk had gehouden. Maar na afloop hoorde ik van veel mensen dat ze het toch best lastig vonden. Ik heb vooral veel gehamerd op gevoel. Tegenwoordig worden dansjes vooral gechoreografeerd op pasjes. Michael stond juist bekend om het gevoel waarmee hij danste. Hij bracht energie in zijn bewegingen. Daardoor kreeg je kippenvel wanneer je naar hem keek. Dat heb ik geprobeerd in mijn choreografie naar voren te laten komen."

Wat was volgens jou het meest bijzondere aan Michael?

"Dat hij zo veel mensen heeft geraakt door wat hij allemaal heeft meegemaakt in zijn leven. Alle kandidaten in Move Like Michael Jackson zijn ook geïnspireerd door hem. Door zijn dansen en hoe hij was als persoon."

Tot een paar jaar geleden waren er geen dansprogramma's. Vanwaar nu die populariteit?

"Ik denk dat mensen inzien dat dansen meer is dan alleen maar leuk bewegen. Dansers worden vaak ingezet als bijzaak in een show, terwijl we gelijkwaardig zijn aan andere artiesten. We zijn atleten. Ik vind het heel tof dat dansers nu meer gewaardeerd worden. Dat was in Amerika al zo en nu wordt Nederland ook wakker."

Denk je nog wel eens terug aan die goeie oude So You Think You Can Dance-tijd?

"Ik zie nog wel eens filmpjes terug en dan ben ik vooral kritisch op mezelf. 'Waarom strek ik dat been nou niet?' Dat soort dingen. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Maar ik ben wel beter geworden."

Vond je het jammer dat je het programma niet won?

"Ik ben blij dat ik tweede werd. Daardoor had ik helemaal geen verplichtingen. Ik hoefde niet in een musical te spelen. En kijk
hoever ik nu ben gekomen."

Hoe is je leven sinds SYTYCD?

"Alles is in sneltreinvaart gegaan. Na So You Think You Can Dance ben ik non-stop aan het werk geweest. Eerst met Michael Jackson, daarna Whitney Houston, Janet Jackson, Britney Spears, noem maar op. Ik ben net klaar met Burlesque, een grote Hollywood-film met Christina Aguilera en Cher. Zelf sta ik er bijna niet bij stil bij wat ik allemaal doe. Pas als ik weer in Nederland ben en m'n moeder, zusjes en vrienden zeggen hoe tof het allemaal is, dringt het tot me door."

Zien ze je in de VS ook als een super talent?

"Als je in Nederland goed bent, hoor je al gauw bij de top. Als je in de VS goed bent, zijn er duizenden net zo goed of nog beter. Geeft niet; dat houdt je scherp."

Hoe goed ben je?

"Ik heb gedanst met Michael Jackson; dan hoor je bij de wereldtop. En ik heb heel veel werk, dus ik zal wel bij de beteren horen."

Laat je er veel voor?

"Ik drink niet, maar ik ga wel gewoon uit. En ja, dan ben ik ook op de dansvloer te vinden. Soms niet en dan komen mensen altijd naar me toe om te vragen waarom ik niet dans. Dan willen ze dat ik trucjes ga doen. Maar ik ben natuurlijk geen aapje."

Wat zijn je plannen vanaf nu?

"Ik heb een heel stappenplan voor mezelf gemaakt. Op dit moment ben ik mezelf nog aan het ontwikkelen. Maar uiteindelijk wil ik choreograaf worden en werken met artiesten als Justin Timberlake, Janet Jackson en Madonna. Tours choreograferen, dansers selecteren en audities houden. En daarna artdirector worden, zodat ik grote theatershows en musicals kan regisseren."

Zijn de beroemdheden die je ontmoet aardig?

"Michael was een van de aardigste artiesten die ik ooit heb ontmoet. Zo bescheiden en geïnteresseerd. Hetzelfde geldt voor Christina Aguilera. Ze is heel lief en grappig. Stevie Wonder vond ik ook een prachtige man. Helemaal niet arrogant. Maar natuurlijk zitten er ook mensen tussen die denken dat ze heel wat zijn."

Is de danswereld hard?

"Het is niet voor mietjes. Je krijgt te maken met tegenvallers, maar je mag nooit opgeven. Als je merkt dat je niet goed genoeg bent, moet je harder werken. De concurrentie is groot; elke dag komen er betere dansers bij. Talent is geen garantie voor succes."

Waar woon je in de VS?

"In een appartement in Hollywood. Ik zie de Hollywood-letters als ik ga joggen. Soms is het een beetje eenzaam en mis ik een goeie vriend. Aan de andere kant heb ik weinig tijd om me eenzaam te voelen. Ik ben altijd aan het werk en kom bijna alleen thuis om te slapen. En heel soms dans ik thuis. Bank opzij en hup, daar ga ik."

Meer over