Koningin Beatrix in woord en beeld

Na 33 jaar neemt koningin Beatrix afscheid van de troon en haar zoon Willem-Alexander neemt het over. Televizier eert de majesteit en haar zoon met hun mooiste foto’s.

Op 30 april doet koningin Beatrix na 33 bewogen jaren afstand van de troon. Ze wordt opgevolgd door haar zoon ­Willem-Alexander. Dat belooft op 30 april in heel Nederland een mooi feest te worden met koningsliederen, een nationale tango en een vaartocht in ­Amsterdam. Maar een beetje melancholisch worden we ook van het afscheid van Beatrix. Ze was er altijd met haar ­onverwoestbare kapsel, haar troostende woorden bij ­rampen en haar vrolijkheid op ­Koninginnedag. Dag Beatrix, het waren 33 mooie jaren.

33 jaar trouwe dienst

Op 30 januari 1980 legde prinses Beatrix op 42-jarige leeftijd de eed af en werd ze koningin der Nederlanden. Het feest werd overschaduwd door krakersrellen, het begin van een enerverende regeerperiode.
Er waren hartverscheurende tijden, zoals de zware depressies waaronder prins Claus zo leed, en de vreselijke aanslag van Karst T. op Koninginnedag 2009. En dan is er natuurlijk het blijvende verdriet om Beatrix’ tweede zoon Friso, die nog in coma ligt na een zwaar ski-ongeluk in 2012.

Gelukkig was er ook veel moois

Maar er waren ook veel gelukkige momenten. Beatrix en Claus hadden een geweldig huwelijk, hun drie zoons ­Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn vonden allen een leuke vrouw en bezorgden Beatrix een batterij aan kleinkinderen. Op 28 januari, een paar dagen voor haar 75ste verjaardag, maakte Beatrix ­bekend dat het genoeg is geweest. Ze neemt afscheid als koningin. Het is de beurt aan Willem-Alexander en Máxima

Kijk hieronder in de gallerij voor de beelden!

Reageren