Maaike Schutjes over Dit Is Mijn Lijf

Maaike Schutjes krijgt heel wat voor haar kiezen als tandarts in Dit Is Mijn Lijf. Toch kijkt ze nergens meer van op. „Ik ben heel wat gewend.”

Waarom ben je tandarts geworden?
„Ik vind het heel leuk om met mensen te werken. Vaak komen ze een groot deel van hun leven bij me langs. Daarnaast vind ik het fijn om met mijn handen bezig te zijn.”

Je bent gespecialiseerd in angst­behandeling. Hoe stel je bange patiënten op hun gemak?
„Als je een aantal jaren niet bij de tandarts bent geweest, wordt de angst alleen maar groter. Ik help mensen graag over die drempel heen. Dat doe ik door eerst te ­vragen waar ze precies bang voor zijn; dan kan ik daarop inspelen. Daarna leg ik ze heel goed uit wat ik ga doen. Verder spreken we af dat ze een stopteken mogen geven, als ze een pauze nodig hebben.”

Wat kom je in Dit Is Mijn Lijf tegen?
„Ik zie veel mensen die vanwege hun angst al jaren niet bij de tandarts zijn geweest en hun gebit erg verwaarlozen. Ze poetsen hun tanden slecht en krijgen vaak veel suiker binnen. Die enorme suikerconsumptie verbaast me. Vaak hebben mensen geen idee hoe slecht cola en energiedrankjes zijn voor hun gebit. Ik ben inmiddels heel wat gewend en kijk nergens meer van op. Wel heb ik een keer een meisje van rond de 20 in mijn praktijk gehad, dat al twee jaar haar tanden niet had gepoetst.”

Waarom laten mensen wel hun gebit aan jou én heel Nederland zien en niet aan hun eigen tandarts?
„De patiënten zijn zo wanhopig; ze zien Dit is mijn lijf als hun allerlaatste kans. Vaak zijn ze al een tijd niet geweest of zijn ze er met hun eigen tandarts niet uit gekomen en zitten daarom bij ons. Ook zien ze deelnemers van vorig seizoen als voorbeeld. Zo was er Jacco, die jarenlang niet naar de tandarts durfde. Toen veel mensen zagen dat hij toch bij ons langskwam, dachten ze: dat kan ik ook.”

Wat is de ultieme tip voor een gezond gebit?
„Poetsen, poetsen, poetsen. Het allerbelangrijkste is om tandplak te verwijderen en dat doe je door goed te poetsen en te stokeren of rageren. Af en toe een snoepje kan best, maar met mate. Natuurlijk is het ook heel belangrijk om regelmatig een bezoekje te brengen aan de tandarts.”

Reageren