Moeder Iris doet haar verhaal in Het Drama van... Ruben en Julian

Precies een jaar geleden was heel Nederland op zoek naar de broertjes Ruben (9) en Julian (7). Moeder Iris vertelt nu voor het eerst over het drama dat haar overkwam.

In de documentaire die werd gemaakt door RTV Utrecht vertelt Iris dat ze al heel lang bang was dat haar man Ruben en Julian iets aan zo doen. „Hij was ertoe in staat. Dat heeft hij me zelf gezegd. Maar je denkt toch ook: iemand roept maar wat in zijn wanhoop.”

Mijn twee mannetjes

Precies een jaar geleden was heel Nederland op zoek naar de twee broertjes uit Zeist. Iris had een bericht geplaatst op haar Facebookpagina met de tekst: 'Alsjeblieft, wil iedereen uitkijken naar mijn twee mannetjes, ze worden sinds gisterochtend vermist'. Honderden vrijwilligers zochten daarna stad en land af naar de broers en hun vader Jeroen. Hun lichamen werden na twee weken gevonden in een grote afwateringsbuis in de buurt van het Utrechtse dorp Cothen. Vader Jeroen had de jongens vermoord en daarna zelfmoord gepleegd.

Signalen

In Het Drama van... Ruben en Julian zegt moeder Iris van der Schuit dat ze al in 2010 zag aankomen dat het wel eens helemaal mis zou kunnen gaan na de scheidin tussen haar en Jeroen. Iris vertelde aan gezinsbegeleiders dat ze vreesde dat hij de kinderen wat aan zou doen. „Toen zei hij: 'Dat zou ik nooit doen.'” Achteraf bleek dat Jeroen maanden bezig was geweest met de moord. Achteraf werd duidelijk dat Jeroen al maanden voor zijn daad was begonnen met het treffen van voorbereidingen. 'Hij is er een tijd mee bezig geweest. De signalen heb ik toch wel goed gezien.”

Onzekerheid

Iris vertelt ook over de onmenselijke twee weken toen ze leefde tussen hoop en vrees en de dag waarop twee lichamen werden gevonden. „Je hoopt dat ze het niet zijn, want je wilt dat ze nog leven. Aan de andere kant wil je dat er een einde komt aan de onzekerheid. Je wilt ze gewoon bij je hebben.” Iris doet haar verhaal in de hoop dat de media haar nu met rust zullen laten.

Reageren