Moord en romantiek in nieuwe misdaadserie Heer en Meester

11 januari 2014 13:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Valentijn Bentinck (Daan Schuurmans) speelt voor Roger Moore in Heer & Meester, een nieuwe misdaadserie van Max. Zijn tegenspeelster Systske van der Ster vertelt.

Zijn afkomst is in nevelen gehuld, niemand weet er het fijne van. Kort na zijn geboorte werd Valentijn Bentinck als vondeling gedropt bij een katholiek internaat in het zuiden van het land. In zijn wiegje bevonden zich een kapitale erfenis en uitgebreide richtlijnen voor zijn opvoeding en opleiding (kostschool in Zwitserland). Hij zou zich nooit zorgen hoeven te maken over geld.

Nu, een jaar of veertig  later, woont Valentijn met zijn butler Leo in een luxueus Haags hotel en knapt hij in klassieke Roger Moore-stijl (à la de luchtige misdaadserie The Saint) detective klusjes op. Over zijn identiteit tast hij nog steeds in het duister en hij grijpt elke gelegenheid aan om dichterbij de oplossing van het raadsel te komen.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering van de nieuwe serie Heer & Meester bezoekt de avontuurlijke miljonair een gemaskerd bal van een bankier. Hij vermoedt dat de man documenten bezit over het fonds waaruit hij kan putten en dus over zijn verleden. Met zijn charme palmt hij de dochter des huizes in.

Maar het geluk keert zich tegen de playboy en ineens is hij de hoofdverdachte in een moordzaak. Dat brengt hem in contact met de mooie officier van justitie Suze Geleijnse (Sytske van der Ster). Het is het begin van een innige samenwerking waarbij Suze gebruik zal maken van zijn daadkracht en connecties in de hogere Haagse kringen. Maar eerst moet Valentijn ontsnappen om de echte moordenaar te vinden.

Afbeelding


Tegenspeler Sytske van der Ster

Daan Schuurmans (41) heeft diverse sterke karakterrollen op zijn cv staan, onder meer  in Westenwind, Annie M.G., Bernhard, schavuit van Oranje en de twee Bellicher-series. Met de hoofdrol van Valentijn Bentinck in Heer & Meester gaat een jongensdroom in vervulling. "Ik ga autoracen, aan hoge gebouwen hangen en zelfs met beren vechten", zei hij tussen de opnamen door in het AD. "En in elke aflevering is er een beeldschone dame die meespeelt.”

Zijn vaste tegenspeelster Sytske van der Ster (35), alias Suze, is vooral bekend uit de tv-series De Co-assistent en Levenslied. Televizier spreekt met deze rijzende Delftse ster.

Wat voor iemand is Suze Geleijnse?

"Ze is een echte workaholic. Elke avond zit ze over de dossiers gebogen. Er is geen man in haar leven. Ze zou haar grote liefde trouwens nog niet herkennen als hij voor haar zou staan, zó gaat ze op in haar werk. Valentijn is natuurlijk de perfecte match. Of ze wat krijgen, mag ik niet verklappen. Ik kan wel zeggen dat er tussen die twee spanning is, dat er vonken overslaan."

Is de rol van Suze heel anders dan je rollen in De co-assistent en Levenslied?

"Totaal anders. Marjolijn uit De Co-assistent was ook een workaholic, maar compleet asociaal. Suze is heel sociaal  en meevoelend. Lieke uit Levenslied was een Haarlemse dame die graag een baby wilde en onder de plak zat bij haar schoonmoeder. Daar heeft Suze allemaal geen last van."

Hoe heb je je voorbereid?

"Onder meer door uitgebreid te praten met een kinderrechter in Amsterdam, Rein Odink. Ik heb hem gevraagd wat een  officier van justitie precies doet. Hij vertelde me dat je  dan de hele dag dossiers aan het doornemen bent en aan het bellen. Je komt met alle  lagen van de samenleving in aanraking, je moet alle partijen horen. Een sociaal warm persoon, maar je moet wel de mentale kracht hebben om heftige beslissingen te nemen en voor een rechtvaardige  oplossing te kiezen."

Heb je die eigenschappen van nature?

"Ik ben wel een sociaal iemand. Maar ik trek snel mijn mond open, in tegenstelling tot Suze. Haar rechtvaardigheidsgevoel heb ik ook wel, alleen niet zo sterk dat ik er mijn beroep van heb gemaakt. Ik vind het wel heel herkenbaar; ik wil tegen onrecht zijn en ik hou erg van hoe het hoort."

"Ik heb braaf licht op mijn fiets en erger me aan mensen die dat niet hebben. Of aan mensen die zich in de auto niet aan de verkeersregels houden. Tijdens het spelen kun je proberen te putten uit je eigen gevoel van rechtvaardigheid. Er is ooit bij mij ingebroken. Hoe boos ik toen was, kan ik gebruiken in mijn rol van officier van justitie."

Hoe was het om met Daan Schuurmans voor de camera te staan, de droom van iedere actrice?

Lachend: "Ja, dat schijnt, ik krijg allemaal jaloerse blikken. Het is heel leuk om met hem te spelen. Bij de audities bleven er tien van de dertig dames over. We moesten alle tien scènes met Daan doen om te zien of er chemie was. Dat moest met je eigen persoonlijkheid. Want al kun je nog zo goed acteren, als er geen chemie is, houdt het op. Maar tussen ons zat het meteen goed. We maakten dezelfde grapjes, dachten op dezelfde manier."

Afbeelding


Daan noemt het een jongensdroom dat hij Valentijn mag spelen. Komt met Suze voor jou een meisjesdroom uit?

"Mijn meisjesdroom was eerder om in een mooie kostuumserie te spelen en op een paard te zitten, maar dit is wel te gek. We komen op de mooiste plekken: Hotel des Indes in Den Haag, waar Valentijn woont, een prachtig kasteel in Limburg… Daar spelen, is wel een beetje een droom die uitkomt. De locaties zijn de derde hoofdrolspeler. De serie heeft stijl."

"Er zit geen extreem geweld of grof taal­gebruik in, dus je kunt er op zaterdagavond met het hele gezin naar kijken. Daan doet veel stunts en rijdt rond in een flitsende witte Maserati, maar ik vind mezelf ook wel stoer. Als kind was ik een voetbal- en bomenklimmeisje. Dat komt nu soms van pas. Suze doet veel bureauwerk, maar ze moet ook weleens in actie komen. Door Valentijn komt ze op plekken waar ze liever niet was geweest. Ik moest zelfs één keer vechten voor mijn leven!"

Meer over