Nederland 1 in het teken van de Tour de France

29 Juni 2013 10:08 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Vandaag start de 100ste Tour de France op het eiland Corsica. Het is de eerste keer dat de Tour de oversteek maakt. En Mart Smeets is er weer bij.

De Tour blijft dit jaar voor de verandering in Frankrijk en begint met drie etappes op Corsica. Al ligt dat eiland gek genoeg een stuk dichter bij Italië dan bij Frankrijk. Dat was ook een van de voornaamste redenen voor de organisatie van de Tour om Corsica tot nu toe links te laten liggen. Daarbij was de dreiging van Corsicaanse opstandelingen die strijden voor afscheiding van Frankrijk ook geen goede pr voor het eiland. Maar nu gaat het dan toch echt gebeuren.

Bergachtig Corsica

Er wonen 300.000 mensen op Corsica, waar veel zeldzame plantensoorten voorkomen. De renners hebben geen tijd om daarvan te genieten, maar met deze toeristische tip zullen ze wel rekening houden: het eiland is heel bergachtig. De renners krijgen te maken met veel bochten en smalle wegen. En dat is weer de ideale combinatie voor valpartijen. Die waren de laatste jaren toch al gemeengoed geworden in de Tour. Alle renners willen voorin zitten, waardoor het dringen geblazen is op de voorste rijen.

Menig klassementsrenner vertrok nog vóór de eerste rustdag naar huis met een gebroken sleutelbeen of erger. In de eerste etappe gaat het nog niet veel bergop, het peloton kan zich alvast opwarmen aan een colletje van de 4de categorie. De renners rijden richting het zuidelijkste punt van het eiland en vervolgens langs de oostkust met als eindpunt de havenplaats Bastia. Deze etappe eindigt bijna zeker in een massasprint en de winnaar mag meteen de eerste gele trui om zijn schouders trekken.

Tour de France vanaf 12.50 uur op Nederland 1

Avondetappe

Mart Smeets met zijn gasten op een sfeervol Frans dorpsplein, een goed glas wijn erbij en de klanken van zangeres Dalida op de achtergrond; van sommige dingen hoop je dat ze nooit veranderen. En gelukkig is dat dit jaar ook nog niet het geval. Mart presenteert als vanouds De Avondetappe waarin hij terugblikt op de etappe van de dag en verhalen opdiept uit de rijke wielerhistorie. 

De Avondetappe vanaf 22.10 uur op Nederland 1

Andere Tijden

Ter ere van de Tourstart komt de NOS ook nog met een marathonuitzending van Andere Tijden Sport met vier prachtige Tourverhalen: de tumultueuze start van 1978 in Leiden, de magie van de Mont Ventoux, Peter Winnen op de Alpe d’Huez en de dag dat Joop Zoetemelk de Tour won.

Andere Tijden Sport vanaf 23.50 op Nederland 1

Meer over