Recept | Kalkoenspiesjes met appel-cranberrysaus, aardappelpuree met pecannoten

Hoofdgerecht van het Kerstmenu van Rudolph van Veen: Kalkoenspiesjes met appel-cranberrysaus, aardappelpuree met pecannoten

Rudolph: "Als u kookt voor een grotere groep is kalkoen vaak een goede keuze. Net als kip is kalkoen zacht en mals vlees dat bijna iedereen lust, maar waarschijnlijk niet vaak eet. Bovendien is kalkoen juist nu overal verkrijgbaar. Door het rood van de saus en het groen van de broccoli heeft u de perfecte kerstkleuren. Het is ook nog handig, omdat u veel van tevoren kunt bereiden. Het vlees wordt bijvoorbeeld het lekkerst als u het een nacht laat marineren. Ook de saus kunt u een dag van tevoren maken en daarna weer op­-warmen. De aardappelpuree kunt u ’s middags voorbereiden en later makkelijk opwarmen in de magnetron. Dat doe ik zelf altijd met zulke dinertjes. Als u één of meer vegetarische gasten hebt, kunt u ditzelfde gerecht maken, maar dan met spiesjes met partjes portobello- en kastanjechampignons. Alles blijft verder hetzelfde, ook de saus."

Ingrediënten voor 8 personen

Spiesjes
1,5 kilo kalkoenfilet
1 pak appelsap
2 knoflooktenen
houten spiesjes of sate-prikkers
olie om in te bakken
peper en zout

Aardappelpuree
1 kilo aardappelen
2 dl melk
50 gr boter
zout, peper, kaneel
150 gram pecannoten

Saus
340 gram cranberry's
200 gram suiker
1 kopje water
1 sinasappel
2 appels (Elstar of Jonagold)
2 stronken broccoli

Bereiding

De spiesjes: snijd het vlees in blokjes en marineer deze met de in plakjes gesneden knoflook in de appelsap. Laat het vlees bij voorkeur een nacht staan. Haal het daarna uit de marinade, dep het droog en rijg het aan de spiesjes. Overgiet het vlees met wat olie. Bak de spiesjes circa 5 min. voordat u ze opdient in een koeken- of grillpan. U kunt ze ook 20 min. op de bakplaat in de oven leggen (200 graden). Braad ze in dat geval eerst even aan, zodat ze een mooie kleur hebben.

De saus: leg de cranberry’s in een pan met suiker, water en sinaasappelsap, en breng dit aan de kook. Laat het 10 min. pruttelen, zodat de besjes kapot koken. Schil intussen de appels en snijd deze in kleine blokjes. Voeg ze op het laatste moment toe en haal dan de pan van het vuur zodat de appelblokjes heel blijven. Verwarm het geheel voor het serveren en voeg eventueel wat water toe zodat de saus niet te dik is.

De puree: schil de aardappels en snijd ze doormidden. Kook ze met wat zout in 20 min. gaar. Giet ze af en kook ze daarna droog op laag vuur. Stamp de aardappels tot puree en voeg warme melk en zachte boter toe. Breng op smaak met zout, peper en kaneel. Roer de pecannoten erdoorheen.

De broccoli: snijd de broccoli in roosjes en kook ze in maximaal 3 min. gaar. Probeer ze groen en knapperig te houden.

Tip: Serveer de spiesjes op de aardappelpuree. Overgiet de kalkoen met cranberrysaus en drapeer de broccoliroosjes om de puree

Reageren