Superfood in Radar, de Quinoa-hype

Quinoa. Het zou zomaar een nieuwe zomerhit van Enrique Iglesias kunnen zijn, maar dat is het niet. Het is een populair zaadje dat door Radar onder de loep wordt genomen.

Quinoa wordt ook wel ‘superfood’ genoemd en komt uit de Andes. In het zaad zitten heel veel mineralen en eiwittenen en het is glutenvrij en biologisch. Al die eigenschappen bij elkaar maken het zaad onmetelijk populair. Voedselgoeroes waren er al dol op, maar nu wordt ook de 'gewone burger' met de hype besmet.

Superfood hype

De Verenigde Naties riepen 2013 zelfs uit tot jaar van quinoa. Radar zoekt uit hoe dat precies komt en wat het betekent voor de boeren die het zaad publiceren.

De laatste jaren is superfood razendsnel in opkomst. Het zouden enorm gezonde zaden, grassen, bessen etc. zijn, die in veel winkels niet aan te slepen zijn. Iedereen wil zo gezond mogelijk eten natuurlijk. Maar, is het wel zo gezond?

Klopt niet

Het Voedingscentrum kwam al eerder met de waarschuwing dat superfood helemaal niet bestaat. Er is in ieder geval geen wetenschappelijk bewijs voor.

Martijn Katan is hoogleraar in de voedingsleer en vertelde de NOS: "Superfood staat gelijk aan superwinst, daar zitten bedrijven achter die dit op de markt brengen. Het is dus gewoon marketing." Volgens Katan zitten er wel gezonde stoffen in de producten, maar krijg je die ook binnen als je tomaten en bloemkoolroosjes eet.

Radaruitzending

Feit blijft dat er nog steeds erg veel vraag naar is. De uitzending van Radar die de Quinoa-hype onderzoekt wordt uitgezonden op maandag 19 mei om 20:30 uur op Nederland 1.

Meer over:

Reageren